Publicat 04/03/2020 16:32CET

Les sol·licituds d'asil a Barcelona van créixer un 27% el 2019

El regidor de Barcelona Marc Serra.
EUROPA PRESS - Archivo

Representen la meitat dels usuaris que atén el Saier

BARCELONA, 4 mar� (EUROPA PRESS) -

Les sol·licituds d'asil al Servei d'Atenció a les persones Immigrants, Emigrants i Refugiades de Barcelona (Saier) van créixer un 27% el 2019 fins a les 9.429 peticions, ha explicat aquest dimecres el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, en una roda de premsa.

Durant el 2019 es va atendre un total de 20.620, un 6% més que el 2018, quan es va atendre 19.422 persones, la qual cosa suposa un augment del 81% dels usuaris atesos el 2015: "És un reflex de la situació que viu l'Estat espanyol", ha afegit Serra.

Del total de la persones ateses, el 45,7% (9.429 usuaris) tenen perfil de sol·licitants de protecció internacional, la majoria són de Veneçuela (3.069 persones), Colòmbia (3.000), Hondures (1.766), Geòrgia (1.766) i el Marroc (1.338), i el 53% són persones migrants.

Les atencions que s'han fet a persones amb perfil de sol·licitants d'asil representen el 54% del total d'atencions del Saier, mentre que el 2018 representaven el 46% i fa cinc anys eren el 20% de l'activitat d'aquest servei.

Gairebé el 80% dels usuaris estan en situació administrativa irregular, en tràmit o irregularitat sobrevinguda, i majoritàriament han rebut informació i primer acolliment (48%), atenció social (30%) i assessorament administratiu i jurídic en estrangeria (12%).

ALLOTJATS EN PENSIONS

Serra ha xifrat en entre 100 i 200 de mitjana les persones allotjades cada nit en pensions i altres allotjaments temporals pagats pel consistori, un servei que ha detallat que suposa una despesa de dos milions d'euros.

Això s'emmarca en un context en el qual s'ha incrementat el període d'espera dels sol·licitants d'asil per ser atès, i que, segons Serra, pot arribar fins als 11 mesos, i que se sumeixi a un percentatge d'avaluacions favorables a sol·licituds d'asil de només el 5%.

Per això, ha demanat al ministre de Migracions, José Luis Escrivá, que recuperi el Fons Estatal d'Acolliment i Integració destinats a altres administracions, previst en la llei d'estrangeria i suspès pel Govern central del PP el 2012.

"Tenim un problema normatiu. I en la reunió parlem de la llei d'estrangeria, que és una barrera als seus drets de ciutadania i per poder treballar", i ha avançat la possibilitat de canviar-la perquè hi hagi vies de contractació en origen.

DIVERSIFICACIÓ DE PERFILS

Serra ha assegurat que Barcelona viu un moment excepcional de dinamisme demogràfic, per la qual cosa s'ha registrat els últims anys una diversificació de perfils de les persones que arriben a la ciutat.

"L'Estat espanyol és per primer cop el país de la Unió Europea amb més sol·licituds d'asil, segons les dades de l'Oficina Europea de Suport a l'Asil", i ha afirmat que també creixen el nombre de nens i joves atesos en nuclis familiars, que el 2019 van ser 2.359, un 30% més.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés