Les indústries creatives creen 43.000 llocs de treball a Barcelona en sis anys

Publicat 12/1/2020 10:48:22CET
Declaracions de Jaume Collboni (PSC) als mitjans de comunicació
EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO

El sector ja compta amb 145.000 llocs de treball a la ciutat, el 13% de l'ocupació

BARCELONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

El sector de les indústries creatives de Barcelona ha creat 43.000 llocs de treball en aquests darrers sis anys i compta amb 145.819 persones ocupades en aquestes activitats el segon trimestre del 2019, el 13% de l'ocupació, ha informat aquest diumenge l'Ajuntament en un comunicat.

En declaracions als mitjans, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que aquest és un dels sectors que volen impulsar com a prioritat des del consistori perquè pot generar "més i millor treball".

Les indústries creatives són aquelles relacionades amb l'ús del talent en disciplines molt diverses que van des dels sectors menys tradicionals --com els videojocs, l'edició digital i la publicitat-- fins als més moderns --com l'art, la cultura i el disseny--.

Segons una anàlisi de Barcelona Activa, els sectors creatius no tradicionals han incrementat un 66,9% el seu volum de llocs de treball des del 2008, mentre que els tradicionals han baixat un 2,2%.

La ciutat concentra un 50,6% dels llocs de treball del sector i un 48,6% de les empreses, que l'agència municipal explica pel posicionament de Barcelona com un "pol d'atracció de talent i de 'millennials".

ALT NOMBRE D'AUTÒNOMS

De les 145.819 persones que treballen en els sectors creatius, un 82,5% ho fan en Règim General de la Seguretat Social, mentre que el 17,5% restant ho fan pel seu compte, i situa el sector 6,6 punts per sobre de la mitjana de la ciutat (10,9%).

Per Collboni, ser autònom no hauria de relacionar-se necessàriament amb la precarietat, i destaca la importància que hi hagi grans i mitjanes empreses d'aquest sector "perquè són les que estabilitzen l'activitat econòmica de la ciutat".

"Els autònoms també són benvinguts i els volem potenciar, però volem crear una autèntica indústria al voltant del sector creatiu, perquè és el que pot donar continuïtat i estabilitat als llocs de treball", ha dit.

L'atur registrat en els sectors creatius ha disminuït de manera ininterrompuda des del 2009, fins a situar-se en 7.633 persones al juny del 2019, i destaca que la reducció acumulada de l'atur entre el 2009 i el 2019 en el sector (-49,4%) gairebé duplica la del conjunt de la ciutat (-25,1%).

GAIREBÉ 10.000 PERSONES ASSALARIADES

Barcelona va tancar el primer semestre del 2019 amb 9.626 persones assalariades en els sectors creatius, un 12,5% dels de la ciutat, i una xifra que supera en més de 900 les de fa 11 anys, segons el consistori.

Segons el Registre Mercantil, el 2018 a Barcelona hi havia un total de 24.211 establiments dedicats a aquesta activitat, i els districtes de l'Eixample i Sarrià-Sant Gervasi són els que més concentren (7.160 i 4.249, respectivament), i sumen gairebé el 50% dels establiments del sector a la ciutat.

NOU 'CLÚSTER' PER AL SECTOR

Collboni també ha indicat que l'Ajuntament vol potenciar aquesta indústria a través de la creació d'un nou 'clúster' a la plaça de les Glòries per "concentrar" aquest sector.

"Volem tenir una estratègia com a ciutat per atreure nou talent de fora i també per mantenir el talent que surt de les nostres escoles i les nostres universitats", ha explicat, i ha informat que ja van tenir una primera reunió en aquesta direcció fa un parell de mesos.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Mig miler de pensionistes protesten davant del Banc d'Espanya: "No tenen vergonya"

 2. 2

  Sant Joan Despí (Barcelona) decreta tres dies de dol per la dona assassinada

 3. 3

  Google comença a cobrar al Govern dels EUA per l'accés a les dades d'usuaris

 4. 4

  El TC demana a la Fiscalia que actuï contra Torrent per les propostes d'autodeterminació

 5. 5

  Barcelona obre els dos primers quioscs en desús gestionats per la cooperativa Diverscoop

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista