Publicado 05/12/2020 10:42

L'AMB relega el model de pis social tradicional i aposta per la innovació i la inclusivitat

El AMB relega el modelo de piso social tradicional y apuesta por la innovación y la inclusividad
EUROPA PRESS

   Afirma que el Covid-19 avala el seu model, amb habitatges més amplis, lluminoses i espais oberts

BARCELONA, 5 EUROPA PRESS)

   L'rea Metropolitana de Barcelona (AMB), a través de l'Institut Metropolit de Promoció de Sl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), ha defensat que la pandmia de la Covid-19 avala l'estratgia d'innovació, inclusivitat i sostenibilitat que ha marcat la construcció d'habitatge social en els últims anys, i que ha deixat enrere els habitatges tradicionals.

   El coordinador tcnic de l'IMPSOL, Josep Maria Borrell, ha explicat que l'objectiu de l'AMB no és només construir habitatge assequible i de qualitat a la metrpolis, sinó també fer-ho en base a la sostenibilitat, a la innovació en els processos de construcció i a les noves maneres de viure, amb espais més oberts, lluminosos, difans i amb sortides a l'exterior.

   En aquest sentit, ha recordat que el full de ruta de l'AMB sobre habitatge, aprovat a l'abril de 2017, projecta 1.100 pisos protegits a l'rea metropolitana --583 de venda i 517 de lloguer--, tots ells projectats per l'IMPSOL amb anterioritat a la crisi de la Covid-19 sota aquests nous parmetres de construcció.

AVANTATGES FUNCIONALS

   Segons Borrell, el confinament per la pandmia ha evidenciat la funcionalitat d'aquest tipus d'habitatges, que destaquen, en la majoria de casos, per la seva mirada inclusiva i amb perspectiva de gnere, per la reducció de la demanda energtica, la producció d'energia sostenible per als serveis comunitaris i la incorporació de materials reciclats, sans i saludables.

   Es tracta d'espais pensats tant per al model tradicional de família com "per a les noves maneres d'habitar"; s'eliminen passadissos i s'augmenta la superfície de les estances per a flexibilitzar els seus usos; es prioritza la relació dels habitatges amb l'exterior i amb la prpia comunitat de vens, així com una ventilació adequada dels edificis.

   "Els habitatges que fiem en la dcada passada estaven molt marcats pel model de família tradicional, i aquí el que es planteja són estades verstils i polifuncionals", i Borrell ha incidit en la voluntat d'innovació tecnolgica de l'IMPSOL, que passa per noves vies de construcció, com la prefabricación, que sistematitza i agilitza el procés.

EDIFICI PISA A CORNELL

   Entre les promocions de l'IMPSOL destaca l'edifici PISA (en procés de construcció): est a Cornell de Llobregat (Barcelona) i tindr 85 habitatges, un equipament de més de 1.000 metres quadrats a la planta baixa, un local comercial de 557 metres quadrats, 58 aparcaments i 13 trasters, així com una superficie total de 10.175 metres quadrats.

   Els autors del projecte, els arquitectes Marta Peris i José Toral, de Peris+Toral Arquitectes, han explicat que un tret característic d'aquesta promoció és l'aposta per collocar la cuina al centre de la casa com un espai distribudor, en lloc d'una cuina tancada que invisibiliza el treball domstic: "La cuina i la taula del menjador són el centre de la casa".

   Josep Maria Borrell ha ressaltat l'ús de la fusta en l'estructura de l'edifici, reduint les emissions de CO2 i apostant per materials més sans i saludables: "El que fem ha de tenir qualitat arquitectnica i donar resposta a la societat. No només pensem en el benefici de l'usuari, sinó a la ciutat sencera i en el que aquesta necessita", ha explicat.

H2 A SANT BOI DE LLOBREGAT

   En relació als projectes acabats, cal subratllar la promoció d'habitatges protegits H2 a Sant Boi de Llobregat (Barcelona), que ha estat premiada en la categoria d'arquitectura dels premis FAD 2020, i que prové d'un concurs públic d'arquitectura de l'any 2009 que van guanyar Mariona Benedito, Martí Sanz i l'estudi Ferrers, i ha estat construda per Acsa Sorigué.

   En aquest edifici s'ha posat l'accent en la sostenibilitat, amb un sistema de construcció que evita l'entrada i sortida de calor i fred; grans obertures en les estances principals per maximitzar l'entrada de llum als pisos; proteccions solars; ventilació creuada; plaques fotovoltaiques, i aparells d'alta eficincia energtica (aerotérmia) per proveir aigua calenta sanitria i calefacció.

   Amb tot aix, aquesta promoció ha obtingut una qualificació energtica A i s'aproxima a l'estndard d'edificis de consum gairebé nul (NZEB), en un projecte que ofereix 79 habitatges, 2 locals a la planta baixa, 118 aparcaments i 10 trasters, així com espais destinats per a bicicletes, i una superficie total de 10.000 metres cuadrats.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés