Publicat 31/07/2020 17:15CET

L'AMB aprova el pla PREMET25 per portar el reciclatge als estàndards europeus

El gràfic indica el nivell de recollida selectiva de tots els municipis metropolitans
AMB

   Bonificarà als municipis que millorin els seus sistemes de recollida per invertir en millores

   BARCELONA, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

   L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat definitivament el Programa metropolità de prevenció de residus i gestió de recursos i residus municipals 2017-2025 (PREMET25), un pla per portar el reciclatge de la metròpolis als estàndards europeus.

   En una roda de premsa aquest divendres, el vicepresident d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia, ha detallat que l'objectiu principal del PREMET25 és complir els mandats de la Unió Europea: una taxa de reciclatge del 55% el 2025 i del 60% el 2030.

   Segons l'Agència de Residus de Catalunya, la mitjana catalana de recollida selectiva en 2019 es va situar en el 44,8%, mentre que l'àrea metropolitana està en un 37,4%, malgrat haver aconseguit el seu "màxim històric".

   No obstant això, la recollida selectiva en la metròpolis presenta uns resultats molt variables en els diferents municipis, amb un mínim del 23% a Santa Coloma de Gramenet i un màxim del 85% a Tiana.

   Hi ha vuit municipis metropolitans que superen el 50% de recollida selectiva, per la qual cosa compleixen amb els nivells de la UE 2020: Tiana, Torrelles de Llobregat, Castellbisbal, Begues, Sant Just Desvern, Pallejà, El Papiol i Molins de Rei.

   Altres 15 municipis se situen per sobre de la mitjana dels municipis i 13 localitats se situen per sota de la mitjana: "Queda molt treball per fer fins a arribar als índexs que ens marca la UE, encara que tots treballen per introduir millores", ha dit Badia.

CINC EIXOS

   El PREMET25 s'estructura en cinc grans eixos, que aborden tant la prevenció de residus com la seva gestió eficient una vegada generats: prevenció, recollida, tractament, gobernanza, i educació ambiental.

   L'AMB preveu que aquest pla reduirà cada any entre 160.000 i 250.000 tones d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, disminuirà en un 8% la toxicitat produïda i la demanda d'energia serà un 32% menor.

ESTALVI DE 17 MILIONS

   Així mateix, l'Administració estalviarà 17 milions d'euros anuals respecte a la situació actual de "estancament" de la recollida selectiva, ja que s'evitarà pagar sobrecostos per la generació de tones de fracció resto i evitarà sancions de la UE.

   Badia ha avançat que el programa generarà un augment de l'ocupació prevista per 2025 en serveis de gestió de residus de l'àrea metropolitana, on es crearan entre 1.047 i 1.650 ocupacions, la qual cosa significa entre un 12,8% i un 20,1% més respecte a 2017.

PUERTA A PORTA

   Entre les mesures que preveuen els ajuntaments metropolitans, es troba la recollida porta a porta, la instal·lació de contenidors intel·ligents, així com circuits de recollida porta a porta específicament per al comerç.

   En aquesta línia, a la fi de 2020 s'iniciarà el projecte que reconvertirà la planta de transferència de residus de Viladecans en un centre de biofertilizantes i abonaments (ENCEBA), davant la previsió que augment el percentatge de fracció de matèria orgànica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés