Publicat 29/09/2021 19:38CET

L'Ajuntament de Barcelona tindrà un nou Acord per l'Ocupació de Qualitat fins el 2030

L'Ajuntament de Barcelona tindrà un nou Acord per l'Ocupació de Qualitat fins el 2030
AJUNTAMENT DE BARCELONA

   Es tancarà a finals d'any i comptarà amb els agents econòmics, socials i formatius

   BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

   L'Ajuntament de Barcelona i agents econòmics, socials i formatius de la ciutat tracen les línies del nou Acord per l'Ocupació de Qualitat fins el 2030, que té com a objectiu donar resposta a les necessitats del mercat de treball actual.

   En un comunicat aquest dimecres, el consistori ha explicat que s'ha celebrat aquest mateix dimecres una reunió virtual de l'ecosistema de l'ocupació amb una trentena d'assistents i que la previsió és que l'acord es tanqui a finals d'any.

   Entre els reptes plantejats es troben promoure la qualitat de les condicions laborals; abordar l'atur juvenil de forma integral amb el reforç de l'educació; donar més espai a processos formatius vocacionals i tècnic-professionals; millorar els mètodes d'acompanyament a la ciutadania en la cerca de treball, i consolidar noves estratègies públiques de foment de la contractació, entre uns altres.

   La comissionada de Promoció de l'Ocupació i Polítiques contra la precarietat, Raquel Gil, ha subratllat que l'acord "vol el màxim consens i serà necessària la coordinació entre tots els serveis i el treball en xarxa", i ha afegit que el nou acord serà una evolució de l'anterior Estratègia d'Ocupació de Barcelona.

   La meta és millorar l'accés a l'ocupació a la ciutat i l'accés al treball de les persones en situació d'atur, a través del disseny de la concertació entre les administracions i els agents econòmics, socials, formatius i actors en polítiques d'ocupació, aconseguint un "concert social cap a l'equitat".

   Aquests plantejaments tenen en compte la situació que ha deixat la pandèmia i tots els factors que ja tradicionalment han fet que certs col·lectius tinguin més dificultat per trobar una ocupació, i també es treballa tenint en compte les noves necessitats empresarials, els coneixements d'alta digitalització i els nous models de treball en les empreses.

   Entre les necessitats expressades pels diferents agents en el marc de la reunió virtual, destaquen la focalització en les necessitats de les persones treballadores autònomes, els joves i les persones en situació de vulnerabilitat, un abordatge de l'ajuda ocupacional des del territori i la proximitat, despertar les professions vocacionals i potenciar l'accés equitatiu al treball.

COMPETÈNCIES PROFESSIONALS

   En el cas dels joves, una de les situacions que es vol transformar és la sobrequalificació que, paradoxalment, pot ser un problema per trobar feina, encara que és important donar "tot el valor que correspon a les carreres professionals, coneixements i habilitat".

   Un altre aspecte destacat del debat han estat les competències professionals que, a diferència d'altres ciutats europees, es considera que serà necessari reforçar en Barcelona perquè "les acreditacions siguin un plus per interactuar amb les empreses contractants".

   En la sessió d'aquest dimecres han participat representants CC.OO., UGT, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), CEB, Consell de Gremis de comerç, serveis i turisme, Consell de la Joventut, Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB), Diputació de Barcelona, Esade, IESE, FEICAT Empreses d'Inserció de Catalunya, Fira de Barcelona, Foment del Treball, Fundació La Caixa, Fundació BCN-FP, IMEB, Mercabarna i Mobile World Capital /Digital Future Society.

   També ho han fet PIMEC, Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), Taula d'Entitats del Sector Social de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat de Barcelona (UB), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Xarxa d'Economia Solidària (XES).

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés