Publicat 20/5/2020 19:36:48 +02:00CET

L'Ajuntament de Barcelona preveu resoldre l'ampliació de terrasses en 15 dies

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en la roda de premsa sobre el decret d'alcaldia que permetrà ampliar les terrasses de la ciutat de Barcelona respectant la distància de seguretat.
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

   Espera que el 93% de terrasses puguin mantenir o ampliar les taules

   BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

   L'Ajuntament de Barcelona preveu tramitar en un màxim de 15 dies les peticions de bars i restaurants per ampliar la superfície de terrasses, la qual cosa podran sol·licitar a partir del proper dilluns, quan es preveu que la ciutat potser entri en la fase 1 del desconfinament.

   Ho ha dit aquest dimecres la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, en una roda de premsa telemàtica al costat del primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, en la qual ha afirmat que, si Barcelona entra el dilluns en la fase 1, "5.500 bars i restaurants que ja tenen llicència podran col·locar el 50% de les terrasses".

   A partir de llavors, els propietaris podran iniciar la gestió per ampliar les terrasses, per via telemàtica, presencial i a través del telèfon gratuït d'atenció personalitzada a empreses, pimes, entitats, autònoms i treballadors de Barcelona Activa (900 533 175), i que atendrà un equip tècnic específic format per nou persones.

   Aquestes actuacions s'inclouen en un decret d'alcaldia amb els criteris per a l'ampliació de terrasses i l'atorgament de noves autoritzacions excepcionals i provisionals, ja que també permet que establiments que no la tenien puguin demanar fins a sis taules.

   La normativa estatal preveu que en la fase 1 les terrasses puguin tenir el 50% de les seves taules, i l'Ajuntament permetrà que bars i restaurants demanin fins a quatre taules extra amb quatre cadires cadascuna i, en casos excepcionals, sis taules, amb l'objectiu de "salvar llocs de treball i empreses", ha destacat Collboni.

   Aquesta mesura prioritzarà que l'ampliació es faci en carrils de circulació i en zones d'estacionament, encara que preveu que, en cas que sigui impossible que un establiment ampliï en aquestes zones, es pugui fer en la vorera, per exemple instal·lant barres.

   Sanz ha afegit que l'ampliació i entrega de noves llicències estarà vigent fins al 31 de desembre i serà prorrogable, i permetrà que el 93% de les 5.500 terrasses actuals de la ciutat puguin mantenir o ampliar la capacitat actual, i que els 3.500 que no tenen terrassa la puguin demanar de forma excepcional de forma "ràpida i àgil".

   MÉS ESPAI PER Al COMERÇ

   El decret també beneficiarà al comerç de proximitat, que podrà celebrar mostres de comerç als carrers tants vegades com ho acordi cada eix amb el districte corresponent, amb l'objectiu de fomentar les vendes i garantir el compliment de les mesures sanitàries.

   Unes altres de les mesures que s'inclouran és la rebaixa del 75% de la taxa de terrasses, que durant l'estat d'alarma no s'està cobrant, així com la rebaixa del 75% que també s'aplicarà en la taxa d'ús de l'espai públic per a esdeveniments comercials.

SENSE EL SUPORT DELS RESTAURADOR

   El regidor d'ERC Jordi Corones ha dit que la solució arriba "tard i malament" perquè no dóna suficient temps als restaurador per preparar-se, mentre que la líder de JxCat a la ciutat, Elsa Artadi, ha demanat celeritat i flexibilitat al Govern municipal en l'aplicació de la mesura.

   Luz Guilarte (Cs) ha recordat que el decret d'Alcaldia no compta amb el suport del Gremi de Restauració, Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, que han assegurat que la norma és "poc realista i dificultarà" l'ampliació efectiva de les terrasses.