Actualizado 08/08/2019 16:17

Un espai memorial recordarà la Presó de Dones de les Corts de Barcelona des de la tardor

- EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 Ag. (EUROPA PRESS) -

Un monument i espai memorial recordarà la Presó de Dones de les Corts de Barcelona a partir de la tardor entre els carrers Joan Güell i Europa, i inclourà tòtems informatius, sis grans pedres simbòliques i inscripcions explicatives al paviment.

Les obres, amb un cost de 202.696 euros, ja han començat i acabaran previsiblement a l'octubre, han explicat en roda de premsa aquest dimarts representants del projecte i entitats juntament amb el regidor de les Corts, Xavier Marcé.

Marcé ha ressaltat la importància dels espais de memòria i ha sostingut que hi ha un dèficit educatiu a les escoles en aquest àmbit: "En termes de memòria de ciutat hi ha molt per fer, i en termes de memòria i gènere, més", ha afegit.

Aquest espai de memòria respon a una reivindicació d'entitats i culmina el procés participatiu impulsat el 2013 amb la Plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts, formada per una vintena d'entitats.

La membre de l'equip guanyador del concurs d'idees autor del projecte, la professora de Belles arts de la Universitat de Barcelona (UB) Núria Ricart, ha explicat que al monument destacaran les paraules 'Dones' i 'Presó'.

El projecte --de l'equip de Ricart amb l'arquitecte Jordi Henrich i l'historiador Fernando Hernández-- preveu tornar a fer els cinc tòtems que s'havien instal·lat el 2014 al mateix espai de manera provisional, per fer-los definitius.

Les sis grans pedres seran l'element central del monument, versaran sobre "memòries heterogènies" i es traslladaran des de punts diferents d'Espanya: l'entorn de Madrid, Macael (Almeria), Múrcia, Segòvia, Montjuïc i Lleida.

RECORDAR EL PERÍMETRE

A més, una línia de xapa d'acer de 30 centímetres d'ample dibuixarà el perímetre de la presó al carrer Europa, cosa que la plataforma vol ampliar a altres vies on se situaven els límits del centre.

La presó de dones de les Corts va obrir el 1939 i va tancar el 1955, després l'espai que havia ocupat es va transformar urbanísticament sense deixar cap vestigi del centre, la memòria del qual han volgut recuperar entitats de la societat civil articulades en aquesta plataforma.

La presidenta de l'entitat membre de la plataforma Associació Dones Elisenda de Montcada, Maria Victòria Garcia, ha explicat que abans els veïns o desconeixien el passat de la presó o tenien por o vergonya de parlar-ne, i ha destacat la importància de recordar el passat per evitar caure en els mateixos "paranys".

Des de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo ha defensat la rellevància de la memòria històrica, i ha criticat que el nou Govern municipal de Madrid hagi paralitzat un memorial a la presó de Carabanchel.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés