Publicat 12/4/2019 17:27:03CET

Colau i la UPF signen un protocol per impulsar la investigació a l'antic Mercat del Peix

EUROPA PRESS

El projecte s'emmarca en la 'Ciutadella del Coneixement', que preveu ampliar el campus de la UPF el 2023

BARCELONA, 12 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, i la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, han signat aquest divendres un protocol per crear tres noves infraestructures d'investigació de projecció internacional en els antics terrenys del Mercat del Peix, propietat del consistori i de la UPF.

En un acte a la UPF, el director del projecte 'Ciutadella del Coneixement', Francesc Subirada, ha detallat que l'actuació prevista a l'antic Mercat del Peix tindrà una superfície total de 7.492 metres quadrats, i sobre aquesta parcel·la el planejament urbanístic vigent preveu una edificabilitat de 43.520 metres quadrats, i ha dit que aquesta actuació s'emmarcarà en una ampliació del campus de la UPF que es preveu acabar el 2023 amb un pressupost de 70 milions d'euros --procedents de fons europeus i patrocinis--.

Subirada ha assegurat que aquest projecte --que també compta amb el suport del Govern central-- ajudarà al fet que el Parc de la Ciutadella s'obri al mar, sigui més permeable, estigui millor connectat i es consolidi com a pol de coneixement: "Poques ciutats del món tenen la possibilitat d'impulsar un node de coneixement, tecnologia, cultura i ciència al centre de la seva ciutat", i ha apostat per una estratègia genuïna que treballi de manera articulada en tres eixos: humanitats, ciències socials i biologia-salut.

A més de la UPF, hi ha l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un institut mixt entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la UPF, i la Fundació Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), que integra set dels centres d'investigació més destacats de la xarxa ICERCA de la Generalitat de Catalunya (CRG-IBEC-ICFO-ICIQ-ICN2-IFAE-IRB).

En el mateix acte, Colau, Casals, Chacón, el president del BIST, Andreu Mas-Colell, i el vicepresident del CSIC, Victor Velasco, també han signat un segon protocol d'"actuació comuna", perquè en una segona fase del projecte es preveu incorporar altres institucions capdavanteres de l'entorn del parc, com universitats i centres d'investigació, de l'àrea metropolitana, de Catalunya, la resta d'Espanya i internacionals.

"El sector empresarial és un dels principals demandants de coneixement per encarar reptes presents i futurs", ha recordat Chacón en la seva intervenció, en la qual ha subratllat les aportacions de les 'start-ups' a través del coneixement aplicat, mentre que Colau ha afirmat que aquest serà un dels projectes clau per a Barcelona en la propera dècada, amb l'objectiu de convertir la Ciutadella en un 'hub' europeu en ciència i innovació.

En aquest sentit, ha celebrat que la 'Ciutadella del Coneixement' sigui una aposta de la ciutat futura: "Des de Barcelona volem acompanyar, no només urbanísticament, sinó també amb el Pla de Ciència", i ha insistit que s'ha de retenir el talent local i donar resposta als grans reptes als quals s'enfronten les ciutats, com el canvi climàtic, la revolució digital o l'envelliment de la població.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.