Colau proposa acabar amb el dièsel, eliminar el plàstic d'un sol ús i limitar els vols

Publicat 11/10/2019 11:32:19CET
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la cimera mundial de grans ciutats compromeses amb l'emergència climàtica a Copenhaguen
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat aquest divendres acabar amb el dièsel, apostar per les renovables, eliminar l'ús del plàstic d'un sol ús i limitar els vols, especialment d'aquells trajectes curts que tenen alternativa per tren, segons ha informat el consistori en un comunicat.

Ho ha dit durant la seva intervenció en la cimera mundial de grans ciutats que des d'aquest dimecres es reuneixen a Copenhaguen (Dinamarca) per debatre sobre l'emergència climàtica.

"Les ciutats estan liderant el canvi, però els Estats tenen la capacitat legislativa per canviar les regles del joc globals", ha recordat Colau, i ha insistit que, perquè hi hagi un canvi de paradigma real, cal afrontar un canvi de model productiu i econòmic.

L'alcaldessa ha reclamat una "data límit clara i ràpida" per acabar amb el dièsel, ha apostat per eliminar l'embalatge d'aliments amb plàstic perquè, segons ella, s'està enverinant el mar, i ha criticat que l'acte model de la indústria agroalimentària no és sostenible, per la qual cosa ha demanat un canvi.

CIMERA A COPENHAGUEN

A més de Colau, l'alcaldessa de París (França), Anne Hidalgo, i el de Los Angeles (Estats Units), Eric Garcetti, presenten aquest divendres a Copenhaguen el compromís de les ciutats per un aire net, en el marc d'una cimera mundial de grans ciutats compromeses amb l'emergència climàtica i agrupades en la xarxa C40.

Les ciutats han assumit com a pròpies les tesis del Global New Green Deal, i fan un reconeixement de l'emergència climàtica i assumeixen un rol protagonista per ser part de la solució, i reclamen també als Estats més recursos i competències.

"Assumir el New Green Deal és un pas endavant, perquè vol dir que reconeixem que cal canviar el model productiu i econòmic", ha dit Colau, que ha estat acompanyada en aquesta trobada per la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz.