Publicat 1/9/2020 16:25:29 +02:00CET

Colau demana un decret "exprés" que desvinculi els fons per als ajuntaments dels préstecs

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, es reuneixen telemàticament amb 30 ajuntaments d'Espanya
AJUNTAMENT DE BARCELONA

BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al Govern central un decret "exprés" per als ajuntaments que conservi el fons de 5.000 milions d'euros i l'aportació de 1.000 milions per al transport públic, però desvinculat dels préstecs de l'Estat.

Ho ha dit en declaracions a la premsa després de reunir-se aquest dimarts de manera telemàtica amb una trentena d'alcaldes de tot Espanya i constatar el rebuig dels ajuntaments al decret llei de romanents municipals.

"Proposem un decret exprés, que es podria tramitar d'aquí un mes, i que mantingui la part bona del decret inicial i la idea d'un fons de 5.000 milions i desvinculat de la idea dels préstecs, que és el que no genera consens", ha dit.

La proposta actual d'Hisenda planteja que els consistoris puguin accedir a un fons de 5.000 milions però ho condiciona a un sistema de préstecs, i els alcaldes han insistit a l'executiu que es desvinculi dels ajuts al superàvit dels ajuntaments.

Així mateix, ha sol·licitat que es constitueixi una taula de treball que permeti modificar la legislació perquè els ajuntaments puguin fer ús de tot el seu superàvit i, fins i tot, endeutar-se "en situacions de crisi econòmica com l'actual".

Ha assegurat que els alcaldes volen un "fons extraordinari per als ajuntaments, de la mateixa manera que s'ha fet amb les comunitats autònomes, que rebran un total de 16.000 milions d'euros" en ajuts directes.

Colau ha subratllat que els ajuntaments estan responent a la pandèmia com la resta d'administracions i són els únics que no han pogut augmentar les seves capacitats econòmiques durant la crisi.

En la trobada hi han participat els alcaldes d'Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Còrdova, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, Torrelavega, València i Saragossa.

Contador