El Born recupera la seva història com a mercat i de reivindicacions veïnals amb una exposició

Ricard Vinyes, Gerardo Pisarello i Manel Guàrdia
EUROPA PRESS
Actualitzat 15/3/2017 13:24:14 CET

Inclourà l'obra 'Tenorio forever' de Mario Gas i convidarà als ciutadans a aportar fotografies

BARCELONA, 15 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Born Centre de Cultura i Memòria (CCM) de Barcelona recupera la seva història com a mercat i de reivindicacions veïnals amb l'exposició 'Born. Memòries d'un mercat', que obrirà aquest dijous i podrà visitar-se fins al 26 de novembre, període en el qual s'oferiran activitats i es convidarà a la ciutadania a col·laborar per crear un fons documental.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat aquest dimecres en la presentació que es tracta d'un projecte de rellevància per al Govern d'Ada Colau, que considera que l'espai ha de ser un centre "de memòria de la resistència i la destrucció per causes polítiques, però també un centre de recuperació de la memòria popular, festiva i lúdica de la ciutat".

Ha advocat per passar d'un sistema de mercat a un sistema amb mercats, entesos com un lloc que afavoreixen la vida comunitària i de barri, i ha advertit: "Si tots els processos de producció i distribució es queden en mans només de grans superfícies i cadenes, la qual cosa tindrem serà una ciutat molt més pobra i molt menys diversa".

L'exposició, que serà gratuïta durant el primer mes, compta amb una mostra central que repassa la història del Born i altres dues complementàries, una sobre dibuixos fets del mercat i una altra de les reivindicacions ciutadanes per demanar que es conservés l'edifici des que va tancar com a mercat el 1971 fins al 2001, comisariadas per Manel Guàrdia, Ramon Graus i José Luis Oyón, respectivament.

El projecte, realitzat amb la col·laboració de l'Institut Municipal de Mercats (Immb), inclourà activitats com a visites guiades, una jornada sobre arquitectura amb l'Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (Coac) i l'Agrupació d'Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, i una taula rodona sobre l'oposició de la ciutadania als plans de demolir el mercat quan va finalitzar la seva activitat.

També recordarà al Born com a espai en què, des del seu tancament com a mercat, va albergar espectacles musicals, obres de teatre i altres actes, inclosa la representació el 1976 de l'obra 'Tenorio forever', dirigida per Mario Gas basada en 'Don Juan Tenorio' de José Zorrilla, que tornarà a representar-se el 9 d'octubre en un espectacle gratuït.

"MEMÒRIA POPULAR"

El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha destacat que aquest projecte i la seva finalitat transcendeix aquesta exposició, ja que pretén "fer una apel·lació a la memòria popular de la ciutat", especialment amb la 'Paradeta de la Memòria', que convidarà els ciutadans a aportar documentació gràfica del Born per crear un arxiu sòlid.

El comissari de l'exposició principal ha explicat que pretenen "recuperar la memòria del mercat com a edifici i activitat" amb la mostra, que repassa la seva etapa com a mercat de plaça fins que el 1868 es va plantejar construir un edifici per albergar als venedors, que va ser mercat minorista des del 1976 al 1921, quan va passar a ser majorista fins que va tancar el 1971.

Guàrdia, que ha destacat que aquest projecte estava previst des que el Born es va convertir en centre cultural --van començar a treballar-ho el 2005--, però que va quedar aparcat a causa de "una sèrie de circumstàncies a Catalunya i Barcelona que van donar prioritat a un altre tipus de contingut", cosa que veu lògica.

La majoria de les fotografies seran material "absolutament inèdit", ha assegurat Guàrdia, que ha avançat que s'inclouran imatges del fotògraf Ignasi Marroyo i de famílies barcelonines en l'exposició, que també mostrarà diversos plànols sobre les columnes i els motlles de ferro colat trobats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.