Publicado 31/05/2021 13:34

Barcelona proposa que les botigues obrin diumenges i festius entre maig i setembre

Salvador Vendrell (Fundació Barcelona Comer), Montserrat Ballarín (PSC), Jaume Collboni (PSC) i Gabriel Jené (Barcelona Oberta) en una roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona.
EUROPA PRESS

L'Ajuntament i entitats comercials preveuen que aquesta mesura entrar en vigor el 2022

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Barcelona Comer i Barcelona Oberta han acordat proposar que les botigues de la ciutat puguin obrir els diumenges i festius de l'1 de maig al 30 de setembre entre les 12 i les 20 hores, una mesura que preveuen que entri en vigor a partir del 2022.

Ho han anunciat el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni; la regidora de Comer, Montserrat Ballarín; el president de la Fundació Barcelona Comer, Salvador Vendrell; i el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, en una roda de premsa aquest dilluns.

La proposta, que han presentat les dues entitats comercials al consistori, s'haur d'aprovar en el ple municipal del 23 de juny després de passar el primer trmit en la Comissió d'Economia, i després es traslladar a la Direcció General de Comer de la Generalitat perqu s'aprovi de manera definitiva, ats que l'administració n'és competent.

Segons la normativa actual, les botigues de determinades zones turístiques poden obrir cada dia entre el 5 i el 24 de maig (tots dos inclosos) i entre l'1 i el 14 d'octubre (tots dos inclosos) de 12 a 20 hores, una situació que es troba vigent fins al 3 d'agost del 2021.

Per aix, abans que acabi la normativa a l'agost, l'Ajuntament i les entitats comercials consideren que "toca fer un nou acord" i han proposat aquesta iniciativa, que també preveu modificar el mapa de zones turístiques a l'efecte d'horaris comercials i que s'apliqui al conjunt de la ciutat.

Amb tot, a Barcelona hi ha establerts deu dies festius que les botigues poden obrir, dels quals vuit estan fixats per la Generalitat i dos per l'Ajuntament: per al 2021, els dies són el 3 i 10 de gener, el 4 de juliol, l'1 i 28 de novembre, i 5, 6, 8, 12 i 19 de desembre.

"ACORD HISTRIC"

Segons Collboni, la ciutadania no té clar quins dies concrets poden obrir i considera que amb aquest acord, que ha qualificat d'histric, "ara est molt clar", i ha assegurat que ajudar la reactivació econmica després de la pandmia.

Així, s'estima que la mesura permetr crear unes 3.200 ocupacions en el sector comercial de tota la ciutat, amb especial incidncia al centre, i es calcula que l'obertura continuada de botigues en diumenge durant cinc mesos de l'any suposar un increment del 13% de l'activitat comercial.

En aquest sentit, Vendrell ha recalcat que és una mesura pensada en clau turística --per aix la intenció d'obrir entre maig i setembre-- i Jené ha assegurat que han construt un acord que representa a un total de 46 eixos comercials de la ciutat ,i ha celebrat que Barcelona estigui "alineada en un acord, un nou equilibri".

GREMI DE RESTAURACIÓ

El Gremi de Restauració de Barcelona ha subscrit l'acord de l'Ajuntament, Fundació Barcelona Comer i Barcelona Oberta i ho considera un "avan substancial respecte a la situació actual", i ha subratllat que no es tracta d'una decisió motivada per la pandmia perqu fa molts anys que el comer demanava obrir els diumenges.

"No s'entenia que Barcelona, una ciutat turística i de serveis, tingués el comer tancat els diumenges. Hem seguit amb atenció les negociacions i subscrivim l'acord", ha explicat el director del gremi, Roger Pallarols, a través d'un comunicat.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés