Actualizado 22/11/2018 13:28

Barcelona posa en marxa un servei d'odontologia municipal per a usuaris de serveis socials

Ada Colau i Gemma Tarafa amb personal del servei d'odontologia municipal
Europa Press

Colau assegura que l'Ajuntament vol lluitar contra les desigualtats en salut

BARCELONA, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un nou servei d'odontologia perquè els usuaris dels serveis socials puguin accedir a tractaments que no cobreix el dentista del sistema sanitari públic, una atenció que s'ofereix a les antigues instal·lacions de l'extinta mútua municipal Pamem, al número 127 del carrer de Viladomat, rebatejada com Barcelona Serveis de Salut.

En una roda de premsa aquest dijous, Colau ha reclamat garantir la salut dental a tota la població: "No ens rendim a pensar que el dentista ha de quedar fora del sistema públic", i també ha demanat revisar la cartera de serveis que ofereix el sistema públic, i ha insistit que l'Ajuntament vol lluitar contra les desigualtats en salut.

El consistori ha recordat que el sistema públic només cobreix les extraccions per a adults i usuaris pediàtrics i els tractaments de fissures i obturacions en la població infantil només en el cas que siguin dents permanents, per la qual cosa aquest servei inclourà el tractament de càries, d'arrels, pròtesis amovibles, fèrules dentals, curetatge i higienes dentals complementàries a altres tractaments.

L'Ajuntament ha calculat que els serveis d'odontologia faran unes 4.000 visites i 2.000 tractaments cada any, a més d'unes 2.300 higienes, la qual cosa es tradueix en una cobertura de 45 hores setmanals de servei d'odontologia i en 25 hores més d'higienista, a càrrec de professionals del Consorci de Salut i Social de Catalunya.

El cost d'aquest personal sanitari i material se situa per sobre dels 370.000 euros l'any, sense comptar el cost de personal municipal del Pamem, encarregat de la recepció i coordinació de tots els serveis que s'instal·lin a l'edifici, que també acull un servei de podologia i preveu un servei de medicina esportiva, un espai d'informació per a persones cuidadores i familiars, entre d'altres.

De fet, l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) ja va destinar més de 250.000 euros el 2017 a cobrir despeses d'odontologia i ortodòncia en persones que no poden cobrir aquestes necessitats pels seus propis mitjans, i la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha dit que els usuaris han de ser derivats per serveis socials, una renda inferior a 529 euros i prescripció mèdica a la xarxa pública.

NECESSITATS NO-COBERTES

Des de la seva posada en marxa fa quatre mesos, el servei de dentista municipal ha fet un total de 267 visites a 116 pacients, i ha practicat un total de 165 obturacions i 26 endodòncies, a més de posar 15 pròtesis amovibles, ja siguin parcials o totals i dur a terme 82 serveis d'higiene o curetatge: "És un servei bàsic i fonamental, que va més enllà del que cobreix la sanitat pública".

L'última enquesta de Salut de Barcelona apunta que el 59,2% de la població de la ciutat no ha visitat el dentista el darrer any, davant del 40,8% que sí que ho ha fet, i, en funció de la renda disponible, destaca que el 52% de les persones de classe social més afavorida sí que l'han visitat, davant del 28% de classe més desfavorida, ha detallat el consistori.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés