Publicat 20/8/2019 17:23:31 +02:00CET

Barcelona millora una trentena de mercats municipals de la ciutat durant aquest estiu

Montserrat Ballarín, Màxim López i Salvador Capdevila
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Institut Municipal de Mercats, està duent a terme tasques de millora en una trentena mercats municipals durant aquest estiu, amb actuacions que van des de petites reformes fins a grans remodelacions, ha explicat aquest dimarts la regidora Montserrat Ballarín.

En roda de premsa al Mercat de la Boqueria, Ballarín ha detallat que, durant el segon semestre d'aquest any, s'estan portant a terme grans actuacions als mercats de la Boqueria, Besòs, Galvany, Carmel i Mercè, amb una inversió total de 2,1 milions d'euros.

A més, en aquest mateix període s'estan invertint 1,9 milions d'euros en petites actuacions en diversos mercats, que inclouen tasques com millores de la sostenibilitat, l'accessibilitat, el confort i el drenatge, perquè les pluges torrencials ara més habituals a la ciutat han provocat problemes, ha dit Ballarín.

"Estem treballant per fer uns mercats més amables, més inclusius i competitius", ha destacat la regidora juntament amb el gerent de l'Institut Municipal de Mercats, Màxim López, i el president de l'associació de comerciants del Mercat de la Boqueria, Salvador Capdevila.

Aquest mercat, on es milloraran els tancaments mòbils nocturns, disposarà d'un sistema unificat d'extracció de fums a la coberta dels bars de l'equipament i d'una aula de formació polivalent en un espai alliberat a la planta del mercat, una actuació que es durà a terme entre l'octubre i el febrer amb un pressupost de 570.000 euros.

Preguntats pel canvi de paviment i altres millores per la Boqueria previstes per al 2018, Ballarín ha recordat que abans havien de redistribuir-se parades, i López ha explicat que aquestes actuacions es promouen d'acord amb els paradistes i que en aquest cas encara estudien el calendari per reduir les afectacions de la pavimentació, que haurà de comptar amb el pressupost necessari.

També es faran treballs de millora al Mercat de Sant Antoni, que va reobrir l'any passat, i es millorarà l'enllumenat dels accessos i el lliscament de les rampes de vehicles per incrementar la seguretat i es tancaran les obertures per optimitzar l'aïllament tèrmic.

GRANS I PETITES ACTUACIONS

Les grans actuacions al del Besòs preveuen traslladar el magatzem a la planta del mercat per millorar la logística --amb unes obres que acabaran al desembre amb un cost de 795.000 euros--, mentre que al de Galvany es fan el projecte i els treballs previs per renovar la coberta i se substituirà l'estació transformadora.

El Mercat de la Mercè renovarà la façana del carrer Fabra i Puig --ja es va reformar la de Sant Iscle el 2017--, amb 275.000 euros entre l'octubre i el febrer, i al del Carmel es derrocaran parades per generar un espai de dinamització i activitats, amb unes obres que es faran entre el setembre i el novembre amb un pressupost de 150.000 euros.

A més, es duran a terme millores en la climatització dels mercats de Santa Caterina i Lesseps per millorar la sostenibilitat; s'instal·larà un punt de càrrega de vehicles elèctrics al de Montserrat; es construirà un punt de servei a domicili al de Vall d'Hebron, i s'instal·laran sistemes per comptar visitants en quatre mercats, entre altres actuacions.

11,4 MILIONS EL 2019

Ballarín ha destacat que al llarg del 2019 s'hauran destinat 11,4 milions d'euros a la xarxa de mercats municipals, que inclouen la inversió en remodelacions a Bon Pastor, Vall d'Hebron, Sant Andreu i Abaceria, als quals se sumaran els d'Horta --s'ha adjudicat l'avantprojecte-- i Montserrat --amb avantprojecte redactat--.

A més, està previst que a finals d'any obri l'establiment d'autoservei al Mercat de Núria, adjudicat a un operador per garantir el proveïment de la zona, unes operacions amb les quals l'Ajuntament haurà invertit en els darrers cinc anys 102 milions d'euros en la xarxa municipal de mercats.

La regidora ha subratllat que, des del Govern d'Ada Colau, volen que en aquest mandat s'acordi una partida pressupostària per assegurar un manteniment preventiu als mercats, perquè "és la millor manera" de garantir la qualitat de la xarxa, que compta amb 43 mercats municipals, que són un signe d'identitat de Barcelona, segons ella.

Preguntats pels mitjans, López ha explicat que cap de les actuacions que es porten a terme aquest estiu inclouen treballs amb amiant --si es trobés algun element, s'aplicarien els protocols corresponents--, i Ballarín ha recordat que la segona fase d'enderrocament del mercat de l'Abaceria, amb coberta d'amiant, està prevista per a l'octubre.