Publicado 18/09/2018 16:19

Barcelona llança la primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia amb una dotació de 30.000 euros

Andreu Mas-Colell, Gerardo Pisarello, Gemma Tarafa i Ricard Guerrero
Europa Press

El guardó vol projectar la ciutat com a referent europeu en investigació i innovació

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l'Academia Europaea (Academia Europaea-Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH), ha llançat la primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia, un guardó que s'emmarca al programa 'Barcelona Ciutat de Ciència' i que tindrà una dotació econòmica de 30.000 euros, i el guanyador pronunciarà una conferència al Saló de Cent en relació amb la seva carrera investigadora.

En una roda de premsa, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat que el premi vol projectar Barcelona com "una capital europea d'investigació i innovació" cap a la pròpia ciutadania, a més de convertir-se en un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d'una persona en l'àmbit científic i d'investigació desenvolupada al més alt nivell internacional.

El guardó serà atorgat anualment i tindrà un cicle trianual, i alternarà cada any tres grans àrees: Ciència i Tecnologia, Ciència de la Vida i la Salut, Humanitats i Ciències Socials, en un concurs que es dirigeix científics i investigadors que hagin desenvolupat el seu treball en un país europeu amb una trajectòria d'excel·lència en la seva carrera investigadora a nivell internacional.

El premi es concedirà de forma individual tret que, excepcionalment, el Comitè Avaluador justifiqui la necessitat de lliurar-lo a més d'una persona, i la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha recordat que el termini de presentació de candidatures ja està obert i que tancarà el proper 31 d'octubre, i que el dia 27 de novembre es donarà a conèixer el nom del guanyador.

Així mateix, la denominació d'aquest premi vol destacar la figura de la filòsofa i científica Hipàtia d'Alexandria (344-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època, i que, per això, va ser assassinada: "Es vol reivindicar la contribució de les dones en el progrés científic, invisibilitzat i menyspreat".

El catedràtic, exconseller d'Economia de la Generalitat i membre de l'Academia Europaea, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que els premis són importants perquè reconeixen a la gent treballadora i són una manera d'expressar les prioritats d'una institució, i Tarafa ha insistit que el premi donarà visibilitat a la capital catalana com a "ciutat de ciència".

A la presentació també hi ha assistit el catedràtic Emèrit de Microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB) i Professor Adjunt de la Universitat de Massachusetts a Amherts, Ricard Guerrero.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés