Publicat 21/04/2021 15:40CET

Barcelona impulsa l'ús de la intel·ligència artificial per millorar els serveis públics

L'aplicació per controlar l'ocupació de les platges de Barcelona.
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

BARCELONA, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha elaborat la mesura de govern 'Estratègia municipal d'algoritmes i dades per a l'impuls ètic de la intel·ligència artificial' amb la qual pretén impulsar la intel·ligència artificial com una eina per millorar els serveis públics.

La mesura, que ha presentat aquest dimecres la tercera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, en la Comissió de Presidència, pretén fixar els mecanismes de governança i impuls de la intel·ligència artificial perquè respecti els drets digitals de la ciutadania, i proposa una vintena d'actuacions que es desenvoluparan durant el període 2020-2023.

"Les decisions que prenen i prendran les màquines no poden generar noves desigualtats ni amplificar o eternitzar les desigualtats existents", ha assenyalat Bonet, que ha insistit que cal impulsar les tecnologies emergents per aconseguir una administració més proactiva que arribi més i millor als usuaris, en les seves paraules.

Així, l'Ajuntament vol fixar uns mínims per garantir que es desenvolupa la intel·ligència artificial i les tecnologies emergents que "respecten els principis de l'humanisme tecnològic, els drets digitals i fomenten les tecnologies democràtiques".

Malgrat que la intel·ligència artificial "encara es troba en una fase incipient" a l'Ajuntament, ja s'han fet proves pilot perquè els serveis municipals siguin més eficients i proactius.

Alguns casos són les cambres tèrmiques de monitoratge de l'ocupació de les platges, la classificació temàtica de queixes i suggeriments que envia la ciutadania a la bústia electrònica o sistemes per millorar serveis socials.

Amb aquesta mesura, l'Ajuntament disposarà per primera vegada d'un marc normatiu per aplicar la intel·ligència artificial i se suma a ciutats com Amsterdam, Nova York, Hèlsinki, Toronto o Seattle en la construcció d'un model d'intel·ligència artificial i tecnologies emergents que es basa en els drets humans i està compromès amb una societat digital democràtica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés