Publicat 12/8/2020 16:13:02 +02:00CET

Barcelona destina 700.000 euros a un pla de xoc per a la inclusió digital

Imatge d'un treballador amb un ordinador portàtil.
SUMAUTO - Archivo

El consistori aposta per la igualtat d'oportunitats i una "transició digital justa"

BARCELONA, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona destinarà 700.000 euros durant aquest any a un pla de xoc per a la inclusió digital per apostar per la igualtat d'oportunitats "en un context de crisi social i econòmica on la bretxa digital s'ha convertit en una barrera educativa i social per als col·lectius més vulnerables".

Ho ha anunciat aquest dimecres la tinent d'alcalde d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de Barcelona, Laia Bonet, en una roda de premsa en la qual ha presentat el pla de xoc i ha manifestat l'aposta del consistori per "una transició digital justa".

El pla vol millorar l'accés a eines digitals, abordant les diferències entre grups de població i barris, facilitar la capacitació de la ciutadania en el seu ús i garantir que els ciutadans puguin accedir als serveis electrònics de l'Ajuntament.

Bonet ha destacat que la situació d'emergència sanitària generada per la Covid-19 ha posat en relleu "importantíssimes conseqüències en la bretxa digital", i ha constatat que s'ha pogut veure una nova cara de la desigualtat que es manifesta en la falta de facilitats per accedir a internet i a les eines tecnològiques, ha dit.

El pla es vertebra al voltant de la Xarxa d'Ateneus de Fabricació Digital, però també interactua amb Barcelona Activa respecte a la formació, i amb el Pla de Barris i els districtes de la ciutat per a la tramitació i capacitació digital.

QUATRE EIXOS

Les accions s'articulen en quatre eixos: el primer es basarà en realitzar un diagnòstic de les necessitats de la ciutat que es farà mitjançant una enquesta, en col·laboració amb la Fundació Mobile, mentre que el segon se centrarà en l'accés a les eines, espais públics i connectivitat amb l'objectiu de millorar l'accés a la infraestructura necessària per usar els serveis digitals.

En aquest sentit, es reforçarà la Xarxa d'Ateneus de Fabricació Digital "per obrir nous camps d'interacció entre ciutadania i tecnologia": es preveu posar en funcionament un nou servei de fabricació digital en Ca l'Alier i incorporar maquinària i material en altres espais públics del mateix àmbit.

Quant als programes de capacitació digital oferts per Barcelona Activa, s'incrementarà el nombre de tablets i portàtils per assegurar el manteniment del curs per part de l'alumnat en cas de nous confinaments.

INCLUSIÓ DIGITAL I INNOVACIÓ

El tercer eix del pla vol garantir l'adquisició de competències digitals a tota la ciutadania, "independentment de la renda, barri o gènere", i s'incorporaran capacitadores digitals per recolzar en els tràmits municipals en línia a les persones amb baix coneixement en l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Finalment, el quart eix fa referència al treball col·laboratiu amb el sistema innovador de la ciutat, amb l'objectiu de promoure un model d'inclusió digital obert: BIT Habitat posarà en funcionament un 'Laboratori Viu' de cocreación i s'organitzarà la tercera edició de la Smart City Week 2020, a més d'una plataforma educativa digital.