Barcelona crea una Oficina Municipal de Dades per millorar polítiques públiques i de transparència

Gerardo Pisarello (BComú)
EUROPA PRESS
Publicat 13/2/2018 15:22:50CET

És el primer ajuntament espanyol a crear-la i ho fa considerant les dades com un bé comú

BARCELONA, 13 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat la creació d'una Oficina Municipal de Dades (OMD) per agrupar tots els que hi havia dispersos en diverses plataformes, amb l'objectiu de millorar la transparència i les polítiques públiques, ha anunciat aquest dimarts el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello.

"Podrem pensar millor estratègicament. L'estratègia de les polítiques públiques millora, perquè tindrem una millor gestió de les dades", ha remarcat Pisarello en una sessió de treball amb els mitjans al costat de la comissionada de Teconología i Innovació Digital, Francesca Bria.

L'oficina dependrà de la Gerència municipal; estarà formada per 40 persones, provinents de l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI) i del Gabinet Tècnic de Programació, i estarà dirigida pel fins ara director d'Estadística i Estudis d'Opinión, Marius Boada, que ha dit que el web amb totes les dades podria estar disponible a finals d'any i que es prioritzarà el programari lliure.

Ha detallat que l'oficina, que compta amb un espai al carrer Avinyó, implicarà canvis de personal que s'efectuaran aquest mes, i començarà llavors el camí per endreçar les dades, segons ell, que ha ressaltat que el que és complex del web no és la pàgina en si, sinó totes les dades que hi ha darrere: "No volem fer una cosa de cartró pedra".

Pisarello ha destacat la importància que aquestes dades estiguin obertes a la ciutadania, que farà una "una major fiscalització" de l'acció municipal; a l'ecosistema innovador, i a les empreses, especialment les petites i mitjanes, que podran fer servir aquestes dades per a les seves iniciatives, la qual cosa beneficiarà a la pluralitat de l'economia de la ciutat, segons ell.

La mesura del Govern d'Ada Colau, anomenada 'Gestió ètica i responsable de dades: Barcelona Data Commons' i inclosa en el Pla de Transformació Digital de l'Ajuntament, inclou també col·laborar amb centres d'investigació per creuar dades i guanyar eficiència, quelcom que el Govern municipal ja estava fent, ha assenyalat Pisarello.

A més, per protegir la privadesa dels ciutadans, l'Ajuntament crea la figura del delegat de protecció de dades, d'acord amb el nou reglament europeu en aquest àmbit, la finalitat del qual és garantir la privadesa i la sobirania dels ciutadans sobre les seves dades gestionades per l'Ajuntament.

GENTRIFICACIÓ

Un dels àmbits en els quals s'aprofundirà amb aquesta mesura és la gentrificació, sobre la qual han elaborat un índex per detectar els territoris en els quals es produeix, amb dades sobre preus de lloguer i compravenda i el nombre de transaccions, entre altres, per guanyar eficàcia en l'estratègia contra la gentrificación.

"Les dades són el petroli del segle XXI", i han de considerar-se com un bé comú, ha defensat el tinent d'alcalde, després de la qual cosa Bria ha demanat veure'ls com una infraestructura de ciutat i pública que ha de ser controlada també pels ciutadans, evitant tractar les dades com una mercaderia.

El de la capital catalana serà el primer ajuntament d'Espanya a comptar amb una oficina d'aquest tipus, per la qual cosa la mesura "col·loca Barcelona com una ciutat líder en la gestió de dades", al nivell d'altres com Nova York, París i Londres, ha assenyalat el tinent d'alcalde.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.