Actualitzat 19/10/2020 18:41 CET

Barcelona congela els tributs i manté la rebaixa del 75% en la taxa de terrasses del 2021

Cerveseria tancada després de l'entrada en vigor les noves restriccions (Arxiu).
David Zorrakino - Europa Press

L'Ajuntament deixa d'ingressar 183 milions aquest 2020 per la pandèmia del coronavirus

BARCELONA, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de Govern de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat congelar tots els tributs municipals i mantenir la rebaixa del 75% en la taxa de terrasses des de l'1 de gener del 2021 fins al 31 de desembre del 2021, la qual cosa suposa una disminució d'entre 60 i 70 milions en la previsió d'ingressos del consistori del pròxim exercici.

En una roda de premsa aquest dilluns la regidora de Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín (PSC), i el regidor de Pressupost, Jordi Martí (Bcomú), han explicat que la proposta es començarà a tramitar en la Comissió d'Economia de dimecres i preveu que acabi amb el vot en el ple municipal del mes de desembre.

La proposta d'ordenances fiscals incorpora una disposició addicional per rebaixar la taxa de terrasses en un 75% exclusivament durant l'any 2021, la qual cosa significa 13,7 milions d'euros menys de recaptació per a l'any vinent (una reducció que es va engegar quan va acabar l'estat d'alarma, coincidint amb la reobertura de bars i restaurants).

"És absolutament necessària i imprescindible. Volem ajudar el sector de la restauració perquè pugui afrontar amb més garanties la situació dificilísima per la que passa", ha raonat Ballarín, que ha concretat que la proposta sí que incorpora una taxa d'ocupació de la via pública per als patinets compartits en règim d'explotació econòmica, com ja n'hi ha per a bicis i motos.

CAIGUDA D'INGRESSOS DE 183 MILIONS

La regidora ha defensat que la congelació de taxes suposa rebaixar la quantitat que percebrà l'Ajuntament de fins a 70 milions d'euros el 2021 en relació amb les previsions inicials d'aquest 2020, i ha afirmat que han optat per aquesta fórmula per no perjudicar la ciutadania durant l'actual crisi sanitària i econòmica.

L'impacte de la pandèmia en les arques municipals s'estima en una caiguda dels ingressos de fins a 183 milions d'euros aquest 2020 en comparació amb els càlculs que es van fer abans de la crisi del coronavirus, a causa del descens en la taxa de terrasses i en la de recollida de residus comercials, a més d'una recaptació inferior en la taxa d'ocupació de domini públic, entre d'altres.

Preguntats sobre per què no s'han plantejat més rebaixes, Ballarín ha dit que l'Ajuntament necessita ingressos per donar resposta a la crisi sanitària, i Martí ha afegit que hi haurà ajuts per als sectors que ho necessitin: "Ens sembla que no hem de perdre capacitat d'intervenir. Hi haurà ajuts i, si l'activitat no es pot fer, no se'ls cobrarà durant aquests dies".

La proposta també introdueix canvis tècnics en l'impost d'activitats econòmiques (IAE), en l'impost de béns immobles (IBI) i en l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), com també en la bonificació del 95% de l'IBI als habitatges de lloguer social que impulsen entitats sense ànim de lucre i que es construeixen en sòl públic, entre d'altres.

CONVERSES AMB ELS GRUPS

El Govern municipal dels comuns i el PSC ja han encetat un període de negociacions amb la resta de grups municipals per aconseguir el màxim de suport possible per aprovar les ordenances fiscals i el pressupost, i ha avançat que no renuncien a tancar un pressupost per al 2021 que sigui superior al que es preveia aquest 2020.

Martí ha assegurat que confia en la sensibilitat de la resta de grups municipals per poder aprovar les ordenances i el pressupost: "A causa d'aquesta situació greu, calen actuacions extraordinàries i també certa generositat de tothom", ha conclòs el regidor de Pressupostos.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés