Publicat 15/12/2021 16:33CET

Barcelona compra 50 locals comercials buits que posarà en lloguer per reactivar-los

Localització dels locals que ha comprat l'Ajuntament de Barcelona
AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

Un dels locals és l'establiment centenari El Ingenio, dedicat a la imatgeria popular

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha comprat 50 locals comercials buits de la ciutat de planta baixa que posarà de lloguer per sota del preu de mercat per reactivar-los i destinar-los a projectes econòmics i de dinamització cultural i social que creïn sinergies amb el seu entorn.

Ho han explicat aquest dimecres en una roda de premsa el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni i el regidor d'Economia i Pressuposts, Jordi Martí.

L'operació ha suposat una inversió municipal de 16 milions d'euros i s'emmarca en la iniciativa Amunt Persianes que el consistori va presentar a l'abril per "ressuscitar" 400 locals buits de la ciutat els pròxims tres anys.

"Ens trobem davant l'aplicació d'una de les polítiques més innovadores, i en termes de ciutat, històrica, pel que fa a la voluntat de dinamitzar l'economia i les activitats culturals a peu de carrer, especialment a les zones que han patit més les conseqüències de la covid", ha dit Collboni, que ha afegit que mai abans una ciutat havia fet una actuació d'aquestes característiques.

Martí ha explicat que l'augment del preu del sòl en territoris urbans incrementa el dels locals comercials i expulsa els comerciants que no generen prou rendiment per pagar uns preus que escalen progressivament i ha defensat la iniciativa per combatre aquesta problemàtica.

INICIATIVA

Els locals es distribueixen pels districtes de la següent manera: deu a Ciutat Vella, cinc a l'Eixample, tres a Sants-Montjuïc, una única peça a les Corts que compta amb 16 locals, dos a Gràcia, sis a Horta-Guinardó, tres a Nou Barris, un a Sant Andreu i quatre a Sant Martí.

D'entre els locals adquirits, Collboni ha destacat la compra d'un establiment centenari de Ciutat Vella, l'antiga botiga dedicada a la imatgeria de festes populars El Ingenio, i Martí ha detallat que les figures que hi ha a l'establiment es catalogaran i es conservaran.

Per adquirir els immobles l'Ajuntament va convocar al juny dos procediments de concurrència pública --un per a Ciutat Vella i un altre per a la resta de la ciutat-- perquè els propietaris interessats poguessin presentar les seves ofertes i s'hi van presentar 88 locals.

Per ocupar aquests espais es faran convocatòries obertes de projectes, i tot i que els detalls encara estan per definir, està previst que la primera convocatòria de projectes es faci el 2022.

Amb l'adquisició d'aquests comerços es pretén crear una cartera de baixos de protecció oficial per sota del preu de mercat, que inclouran rebaixes en cas que els projectes presentats contemplin la rehabilitació de l'espai.

De cara a l'extensió d'aquesta iniciativa, Martí ha avançat que si funciona és molt probable que pugui continuar "per poder fer una política que contraresti els processos de gentrificació de la ciutat".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés