Publicat 6/2/2019 17:28:30CET

Barcelona començarà a construir habitatges a l'entorn de la presó de Trinitat Vella

EUROPA PRESS

Començarà amb dos edificis per a veïns reallotjats i impulsa un pla de rehabilitació a la zona

BARCELONA, 6 Febr. (EUROPA PRESS) -

Els dos primers nous edificis d'habitatges de l'entorn del centre penitenciari obert de Trinitat Vella es començaran a construir a finals d'aquest any i la presó es tancarà el 2022, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, juntament amb les tinents d'alcalde Laia Ortiz i Janet Sanz.

Amb l'objectiu de transformar aquest barri, la Comissió de Govern municipal ja ha aprovat el Pla de Millora Urbana de l'entorn, que ordena urbanísticament l'àmbit dels terrenys ocupats per la presó, que l'Ajuntament va acordar amb la Generalitat el 2017 traslladar a la Zona Franca --en un edifici per construir--, juntament amb el centre de la Model, ja tancat.

La redacció dels projectes arquitectònics d'aquests dos edificis s'ha adjudicat en les darreres setmanes, i preveuen construir al carrer Pare Pérez del Pulgar 155 habitatges en total per reallotjar persones afectades per la primera fase d'expropiació de la zona --amb 69 en un edifici i 76 en l'altre--, amb nou milions d'euros per a un edifici i set per a l'altre.

El projecte d'execució de les obres dels edifici s'anirà desenvolupant per fases però no depèn del tancament de la presó, segons Sanz --una part d'un d'ells ocupa part dels seus terrenys, però són del pati--, i es preveu que les obres acabin el 2021, quan es traslladaran els primers veïns afectats i es podran derrocar els seus edificis, que se situen entre Pare Pérez del Pulgar amb Vicenç Montalt.

L'enderrocament dels edificis actuals es complementarà amb la reurbanització de l'espai --amb 2,1 milions en aquest mandat per als treballs de reparcel·lació, expropiació i urbanització--, i el carrer Pare Pérez del Pulgar canviarà el seu nom pel de l'activista Trinidad Sánchez Pacheco, que va ser empresonada a la presó de Trinitat Vella.

La renovació dels entorns més immediats de la presó es durà a terme en paral·lel al projecte de regeneració urbana per ajudar a rehabilitar 65 edificis de Via Barcino --amb 368 habitatges--, amb un pressupost de 20,8 milions d'euros, 13,3 dels quals assumirà l'Ajuntament, mentre que els veïns n'aportaran la resta.

450 HABITATGES PREVISTOS

En total, l'àmbit d'urbanització dels entorns de la presó comprèn una superfície de 56.665 metres quadrats, en els quals es preveu la construcció de 452 habitatges, 174 dels quals seran per al reallotjament de veïns de l'entorn de la presó, entre els carrers Pare Pérez del Pulgar i Torrent de la Perera, que es troben en males condicions d'habitabilitat.

Han assegurat que els habitatges que es construeixin seran de titularitat pública --encara que el seu règim està per determinar--, davant del que la presidenta de l'associació de veïns de Trinitat Vella, Manoli Martínez, ha replicat que volen també habitatge lliure: "No volem tants habitatges socials, no volem que això es converteixi en un gueto".

TANCAMENT DEL CENTRE PENITENCIARI

L'Ajuntament cedirà a la Generalitat el terreny de Zona Franca per construir la presó que permetrà tancar la de la Trinitat --encara que el seu tancament depèn del Govern català--, i Sanz ha assegurat que l'Ajuntament preveu materialitzar la compra del terreny de la Zona Franca aquest any --malgrat que no ho preveu encara per al terreny que acollirà el centre que ha de substituir el de la Model--.

Quan els han preguntat si es conservarà alguna estructura de l'actual presó, Ortiz ha assenyalat que estan abordant l'assumpte amb entitats de memòria i que estan plantejant aquesta opció, per "retre homenatge" a les persones que han estat empresonades en aquest centre penitenciari.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.