Publicat 26/8/2019 15:41:30 +02:00CET

Barcelona comença a instal·lar el primer edifici de mòduls prefabricats, a Ciutat Vella

Instal·lació del primer mòdul del primer edifici d'allotjaments Aprop de Barcelona
EUROPA PRESS

Adjudicarà els seus 12 allotjaments a famílies vulnerables del districte a l'octubre

BARCELONA, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha començat aquest dilluns la instal·lació dels mòduls prefabricats del primer edifici del programa d'Allotjament de Proximitat Provisionals (Aprop), de 12 contenidors marítims reciclats en un solar de 186 metres quadrats en el número 8 del carrer Nou de Sant Francesc de Ciutat Vella.

La tinent d'alcalde Laura Pérez ha destacat que aquest edifici és un projecte pilot que acollirà famílies de Ciutat Vella en situació de vulnerabilitat, que compta amb un pressupost de 940.000 euros, ha explicat en declaracions als mitjans l'ara alcaldessa accidental al costat del regidor del districte, Jordi Rabassa.

Els mòduls s'instal·laran fins al dijous, i es muntarà una planta per dia: en cadascuna hi haurà dos allotjaments d'un dormitori de 30 metres quadrats, i un de dos dormitoris i 60 metres, sumant un total de 12 allotjaments situats sobre una planta baixa que albergarà un equipament, que l'Ajuntament ha ofert al CAP Gòtic.

Es tracta de contenidors de 12,2 metres per 2,5 d'ample i 2,9 d'alt, que van ser usats per a transport marítim i es van descartar per la seva quantitat de viatges, després del qual es van reparar, es van repintar i es van reforçar estructuralment per al seu nou ús com a allotjament, pel que s'han instal·lat parets, portes, lavabo i cuina, entre altres elements.

El procés de construcció va començar en una fàbrica de la Selva del Camp (Tarragona) al març: ara els mòduls estan acabats, i només queda connectar-los entre si i instal·lar altres elements com un ascensor; escales i passarel·les d'accés; una façana amb ventilació; una coberta per a un hort urbà, i adaptar la planta baixa a un equipament, treballs que acabaran a la fi d'octubre.

CINC ANYS COM A MÀXIM

Els Serveis Socials de l'Ajuntament començaran el procés per adjudicar els allotjaments a l'octubre, per via d'assignació directa a famílies de Ciutat Vella en situació de vulnerabilitat, que ja han estat valorades de manera positiva per la Mesa d'Emergències d'habitatge i que actualment estan en pensions i altres dispositius provisionals.

Aquestes famílies s'allotjaran de manera provisional als Aprop i continuaran esperant un habitatge social definitiu, i l'Ajuntament preveu que cada allotjament estigui ocupat per una mateixa unitat convivencial durant com a màxim cinc anys, ha explicat Pérez, que ha assenyalat que els mòduls tenen una vida útil d'uns 75 anys.

Els mòduls poden desmuntar-se i reutilitzar-se en altres ubicacions amb aquest sistema --inspirat en el de ciutats com Amsterdam i Copenhaguen--, que és més econòmic i àgil que la construcció d'obra i que complementa les polítiques de l'Ajuntament, sense "substituir els esforços" municipals per crear habitatge públic.

"Un tema tan important de la ciutat es mereix que innovem i fem proves", ha ressaltat Pérez, que ha dit que un habitatge d'obra requereix entre sis i set anys per posar-se a la disposició de les famílies des que s'inicien els tràmits administratius, mentre que aquesta primera prova pilot ha requerit nou mesos, temps que volen reduir en properes ocasions.

El regidor del districte, Jordi Rabassa, ha celebrat que aquest edifici podrà acollir famílies que han estat expulsades de Ciutat Vella, i ha dit que es convertirà en una peça fonamental per a l'entorn, per millorar-lo", incorporant també un equipament que volen que estigui vinculat a la salut comunitària.

DOS PROJECTES SENSE ADJUDICAR

És el primer de tres projectes pilot: els altres dos estan a Can Batlló --al districte de Sants-Montjuïc i amb 40 allotjaments-- i a Parc i la Llancuna del Poblenou, a prop de la plaça Glòries (Sant Martí) i amb 42, i els tres sumen 94 allotjaments, amb una capacitat d'unes 250 persones i amb una inversió total requerida d'uns set milions d'euros.

L'Ajuntament obrirà una convocatòria pública per licitar els altres dos projectes quan disposi d'un nou Pressupost municipal: ja va obrir un procés de contractació, però l'única empresa que va concórrer per als lots d'aquests dos edificis es va retirar, per la qual cosa els dos van quedar sense adjudicatari.

Pérez ha ressaltat que avaluaran el funcionament d'aquesta primera prova pilot i reimpulsaran les altres dues, en les quals volen combinar perfils de persones usuàries, com joves que requereixen un habitatge a la ciutat: "Esperem resultats de la prova pilot per veure com funciona, perquè no tenim referents a l'Estat espanyol".