Barcelona atén 145 casos de discriminació entre el gener i l'agost del 2019

Publicat 11/10/2019 11:21:47CET
Marc Serra i Aïda Guillén.
EUROPA PRESS

El 40% són discriminacions per racisme i xenofòbia, i el 24% per LGTBI-fòbia

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Oficina per la No-Discriminació (Ond) de Barcelona va atendre entre el gener i l'agost del 2019 un total de 145 persones que van patir una situació de discriminació a la ciutat, ha explicat aquest dijous el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, en una roda de premsa.

Els principals motius van ser el racisme i la xenofòbia, en un 40% dels casos, mentre que la LGTBI-fòbia va ser el motiu que va exposar el 24% de les persones ateses, tot i que també s'han registrat discriminacions per discapacitat (8%), salut (6%), gènere (4%), aporòfobia (4%), edat (3%) i religió (2%), entre d'altres.

Serra ha subratllat que l'eix de discriminació per racisme i xenofòbia continua sent el que té més volum de casos atesos a l'OND, i suposen el 57% del total de les atencions, i les queixes més habituals són per tracte vexatori per raó d'origen.

També s'han detectat situacions de discriminació en l'àmbit de les comunitats de veïns i en la restricció o denegació d'accés a serveis d'entitats bancàries: "No hem de fixar-nos només en els casos que ja s'han atès, hi ha un problema d'infradenúncia. Hi ha molts casos que no arriben mai a l'oficina".

Amb relació a les discriminacions per motius d'LGTBI-fòbia, l'OND destaca que tenen lloc en diferents espais com ara escoles, comunitats de veïns, administracions públiques, àmbit laboral i transport públic, i, en aquest últim, s'han atès 11 persones aquest 2019, majoritàriament per agressions al Metro.

"Volem enviar un missatge a l'extrema dreta. Especialment a l'extrema dreta institucional, que envia un missatge d'impunitat als agressors. A Barcelona no hi haurà impunitat cap a aquest tipus d'agressions. Anirem fins al final. Som una ciutat oberta i orgullosa de la seva diversitat", ha dit Serra.

Sobre els casos que ja s'han atès, els drets que s'han vulnerat principalment han estat els d'integritat moral en un 28% dels casos, la integritat física (10%), drets laborals (9%), d'informació (8%), de llibertat i seguretat (7%), de prestació de serveis (6%), d'admissió (6%) i d'habitatge (4%), entre d'altres.

ACTUACIONS DE L'OND

Les actuacions de l'OND han estat majoritàriament l'assessorament jurídic i l'orientació, suport socioeducatiu i empoderament, però també ha ofert a les persones víctimes de discriminació atenció psicosocial, mediació i coordinació per derivacions.

L'OND va dur a terme el 2018 un total de 224 atencions, principalment per racisme i xenofòbia (38%), LGTBI-fòbia (16%) i discapacitat (12%), i el 57% de les situacions van tenir lloc en espais privats, mentre que el 43% van ser en espais públics, ha detallat el consistori.