Actualitzat 18/12/2020 18:14 CET

Andorra signa amb Catalunya un nou conveni per l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell

El ministre andorrà, Jordi Gallardo, i el conseller català, Damià Calvet, acompanyats d'altres autoritats, visiten les instal·lacions de l'Aeroport d'Andorra-La Seu.
S.F.G.A / JAVILADOT

Andorra assumirà el 50% del dèficit d'explotació de la infraestructura

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 des. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Presidència, Economia i Empresa d'Andorra, Jordi Gallardo, i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, han signat aquest divendres un nou conveni de gestió de l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell.

En aquest conveni s'acorda que les dues parts treballaran pel model de promoció de l'aeroport, i "que la cerca d'operadors aeris que vulguin operar en aquestes instal·lacions, en vols discrecionals i en línies regulars, sigui coordinada" entre les dues parts, s'indica en la nota de premsa que ha emès el Govern d'Andorra.

La gestió i explotació de l'aeroport continuarà a càrrec de l'empresa Aeroports Públics de Catañunya SLU, s'especifica en el comunicat.

En les notes de premsa que han emès els governs andorrà i català s'assenyala que l'entrada en servei de les Regles de Vol Instrumental el passat mes d'abril "ofereix l'oportunitat d'incrementar la regularitat de les seves operacions i poder atreure operació d'aviació comercial regional".

Pel conseller Calvet, la signatura suposa la culminació de molts anys de feina, per la qual cosa "avui podem afirmar que els Pirineus, Andorra, la Seu d'Urgell, l'Alt Urgell estem més a prop i que ens connectem més i millor al món", recull el comunicat de la Generalitat de Catalunya.

D'aquesta manera, "no només és un conveni de renovació, sinó que és un nou conveni que enforteix les relacions i ho fa a través de tot el que representa potenciar aquest actiu de l'aeroport d'Andorra-La Seu".

"Suposa una gestió més concertada a través d'Aeroports de la Generalitat i el Govern d'Andorra i que ens porta a més promoció", ha afegit el responsable de Territori i Sostenibilitat de Catalunya.

El conseller català ha explicat que en la signatura d'aquest divendres hi ha la implicació d'altres sectors de la societat per dinamitzar l'economia de tot el país.

"A la part d'Andorra hi ha la participació del sector privat i, de la nostra banda, tenim instruments de què disposem, entitats i institucions, per tant, amb tota la societat darrere buscarem nous mercats i promocionarem més i millor aquest aeroport que ens ha de conduir sens dubte a més activitat per aconseguir un país més pròsper econòmicament i amb més ocupació per a la gent", ha dit Calvet.

EL CONVENI

El conseller de la Generalitat de Catalunya ha recordat que durant d'aquest 2020 s'ha culminat "una ambició molt treballada amb el sistema d'aproximació amb GPS, una tasca difícil en un aeroport de muntanya".

A més, ha afegit que "aquest 2021 el que farem és guanyar potencial amb el projecte d'il·luminació nocturna que hem de licitar pròximament"; això suposa una inversió de 400.000 euros, segons les dades de Calvet.

Així mateix, el conseller català ha valorat que "ens falta disposar d'un punt d'inspecció fronterera, que ens acabaria de donar totes les potencialitats i funcionalitats que necessita aquest aeroport".

En el marc del conveni es treballarà per desenvolupar un pla estratègic global de l'Aeroport i una Comissió Mixta per a la gestió i promoció de l'aeroport s'encarregarà de vigilar perquè els pactes del conveni s'apliquin correctament.

S'ha acordat que el Govern d'Andorra aportarà el 50% del dèficit d'explotació de l'aeroport fins a un màxim de 350.000 euros, que s'incrementarà fins als 400.000 euros quan s'implementi un sistema d'il·luminació de pista i l'Agència Estatal de Seguretat Aèria ho aprovi per a l'operació nocturna.

En el marc del conveni es consensuarà aquest projecte d'il·luminació de la pista, que té un pressupost aproximat de 475.000 euros, i quan les parts ho acordin es licitarà i tindrà un termini d'execució de quatre mesos, segons detalla la nota de premsa catalana.

Segons el comunicat andorrà, el conveni renova l'anterior, que es va signar al febrer del 2014 amb uns "objectius comuns com l'activació del turisme de muntanya i potenciar el turisme a la zona pirinenca de Catalunya i al Principat d'Andorra".

Segons Gallardo, la signatura representa "una continuïtat i alhora un impuls, que esperem que aquest conveni aporti a l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell", recull la nota de premsa de l'executiu andorrà.

La vigència del nou conveni s'estableix per quatre anys prorrogables addicionalment quatre anys més des de la seva signatura, diu el comunicat de la Generalitat de Catalunya.

CREIX EL NOMBRE D'OPERACIONS

A part del conveni que s'ha signat aquest divendres, les operacions han crescut respecte a l'any anterior, fins al mes de novembre; en la majoria dels mesos s'han fet més operacions que el 2019.

A més, "amb unes xifres molt elevades", segons assenyala el comunicat català; destaca el mes de juny, quan es van fer un 138% més d'operacions.

Aeroports de Catalunya va anunciar al maig que les tarifes per aterratge i passatgers, a l'Aeroport d'Andorra-La Seu i al de Lleida-Alguaire, tindrien un 50% de descompte d'aparcament i el 100% de descompte en passatgers.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés