Publicat 12/11/2020 20:12CET

Andorra preveu crear un preu del carboni com a element impositiu en carburants

El ministre de Finances, Eric Jover, i la ministra de Medi ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó
S.F.G.A / JAVILADOT

Suposarà una càrrega impositiva de 30 euros per tona de diòxid de carboni

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra preveu crear un preu del carboni com a element addicional a l'impost especial sobre els hidrocarburs, segons ha explicat l'Executiu aquest dijous en un comunicat sobre la presentació de mesures de transició energètica.

Així es planteja una modificació de la Llei d'impostos especials per incloure la nova taxa relacionada amb la venda de carburants: "La imposició indirecta permet, amb tipus impositius molt moderats, aconseguir una gran recaptació que impacta en beneficis directes i concrets per a la ciutadania", ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover.

La recaptació obtinguda amb aquesta nova taxa es destinarà a un 'fons verd' que tindrà per objectiu la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic, i entre altres mesures servirà per reduir les tarifes del transport públic del país.

La ministra de Medi ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha explicat que la nova taxa "contribuirà a reduir i a mitigar o reparar els efectes de les emissions, i a internalizar els costos socials i ambientals derivats de l'ús de combustibles fòssils per avançar cap a la transició energètica i la sostenibilitat".

CÀRREGA IMPOSITIVA DE 30 EUROS

La modificació de la Llei d'impostos especials preveu la implementació d'una càrrega impositiva de 30 euros per tona de diòxid de carboni, 15 dels quals els assumirà el Govern mitjançant la corresponent reducció del tipus impositiu vigent i els 15 restants formessin part del nou impost al preu del carboni, segons el comunicat del Govern.

La nova taxa entraria en funcionament a partir de l'aprovació de la modificació de la Llei per al sector de la locomoció; per a la calefacció es preveu "una moratòria de fins el 6 anys, implementant la taxa de forma progressiva, i en cap cas entrarà en vigor abans del 2022".

"L'objectiu del Govern, en tots dos casos, és que sigui el mateix sector l'encarregat d'assumir aquesta nova taxa amb la voluntat que no hi hagi cap repercussió per al consumidor final", afirma l'Executiu.

COMPROMISOS INTERNACIONALS

D'aquesta manera, la mesura permetrà complir amb els compromisos internacionals contrets amb la signatura de l'Acord de París, que a nivell nacional s'han traslladat a la Llei de transició energètica i de canvi climàtic, i amb la declaració de l'estat d'emergència climàtica, que va ser acceptada per unanimitat del Parlament.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés