Publicat 26/5/2020 14:13:34 +02:00CET

AMP.- Coronavirus.- Barcelona destina 1 milió per incentivar la rebaixa de lloguers comercials

Anna María, propietària de la botiga de marcs Art i Paper (Calli Craywinckel) atén amb cita prèvia als seus clients des del passat 4 de maig durant la Fase 0 de la Desescalada instaurada pel Govern per prevenir el coronavirus.
David Zorrakino - Europa Press

Donarà 600 euros si rebaixen entre un 25 i un 50% i 1.200 si se supera el 50%

BARCELONA, 26 maig (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona destinarà un pressupost d'un milió d'euros a subvencions per incentivar la rebaixa temporal de lloguers comercials arran de la crisi del Covid-19, amb ajudes de 600 i 1.200 euros per a propietaris de locals de menys de 300 metres quadrats.

Ho ha dit aquest dimarts en una roda de premsa telemàtica el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, al costat de la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Hisenda i Règim Intern, Montserrat Ballarín.

Collboni ha detallat que el consistori donarà 600 euros als propietaris que rebaixin entre un 25 i un 50% i 1.200 euros si la rebaixa és superior al 50%, i el termini per presentar sol·licituds serà de dos mesos i començarà el 25 de juny.

La nova mesura té com a objectiu "protegir i facilitar el manteniment" del comerç de proximitat de la ciutat, en una ajuda per a locals que hagin hagut de tancar durant l'estat d'alarma o el titular de l'activitat sigui autònom o pime.

Els locals hauran de ser de comerç al detall de productes no alimentaris, restauració, hospedatge, reparació i agències de viatges, i els contractes hauran de ser vigents d'abans de l'estat d'alarma i la rebaixa del lloguer serà per un període mínim de sis mesos.

Per fer el càlcul, es tindrà en compte el total que l'arrendatari ha pagat de lloguer en els sis mesos següents a la declaració de l'estat d'alarma: "Exigirem una declaració responsable conforme s'ha complert la rebaixa", ha assegurat Ballarín.

Amb el pressupost inicial, la mesura podria beneficiar a entre 800 i 1.600 comerços, encara que la regidora ha afirmat que si funciona es podria ampliar, en unes ajudes que es donaran per ordre cronològic d'arribada i que volen arribar "el més aviat possible".

SERVEI DE MEDIACIÓ

El servei d'atenció jurídica de l'Oficina d'Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa i el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab) de mediació en la negociació temporal dels contractes de lloguer de locals comercials i oficines ja ha atès 70 casos, segons Ballarín.

Així mateix, ha afegit que 8.900 autònoms ja han demanat l'ajuda municipal de 300 euros, que representa un 53,4% del fons de 5 milions d'euros que l'Ajuntament té reservats: "Pensem que el ritme està sent molt intens, però el nostre límit és el límit pressupostat", ha assegurat Collboni.

En relació a les peticions per ampliar les terrasses, Ballarín ha dit que en 24 hores han rebut 251 peticions, encara que ha avançat que la setmana vinent el consistori donarà les xifres de les peticions registrades.