Publicat 14/03/2019 12:27CET

Un 80% dels barcelonins afirma que faria servir el servei de dentista municipal, segons una enquesta

Un 80% dels barcelonins afirma que usaria el servei de dentista municipal,
EUROPA PRESS

L'ACCO "valora positivament" el projecte i dubta que pugui afectar negativament el sector

BARCELONA, 14 mar� (EUROPA PRESS) -

La comissionada de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha assegurat aquest dijous que un 80% dels barcelonins afirma que faria servir el servei de dentista municipal, mentre que el 94,2% creu que anar al dentista és molt car o bastant car, segons una enquesta de Gesop encarregada per l'Ajuntament i duta a terme entre el passat 28 de gener i el 2 de febrer.

En una roda de premsa, Tarafa ha explicat que portaran a la Comissió de Drets Socials del proper dimarts l'expedient administratiu sobre el projecte, que inclou diverses allegacions de les entitats professionals, i la memria de la iniciativa econmica per crear un operador públic que intervingui en rgim de lliure competncia al mercat dels serveis odontolgics de la ciutat.

Si la proposta supera el primer trmit de la comissió, el debat i la votació definitiva es traslladar al ple municipal d'aquest mateix mar: "Un 12% de la població no pot anar al dentista per qüestions econmiques", ha recordat la comissionada, que ha assegurat que s'han reunit amb diferents grups municipals i amb entitats professionals per enriquir la proposta.

Tarafa ha recordat que la iniciativa preveu atendre unes 36.000 persones l'any, 18.000 durant el primer exercici i amb només un centre en funcionament que disposa de vuit butaques, i l'Ajuntament ha calculat en una primera instncia que aquests preus estarien fins a un 40% per sota dels actuals, en un pla que contempla una inversió de fins els 1.150 euros per metre quadrat.

ALLEGACIONS

Durant el període de presentació d'allegacions, que va finalitzar el 4 de mar, quatre entitats han fet arribar a l'Ajuntament les seves consideracions: el Collegi d'Odontlegs i Estomatlegs de Catalunya (COEC), el Collegi Oficial de Prottics Dentals de Catalunya (COPDEC), Pimec i el Sindicat de Metges de Catalunya (SMC), que compten amb una agrupació de dentistes.

El Govern municipal s'ha comproms a qu el nou servei obri en un dels barris socioeconmicament sensibles, i ha acceptat crear un grup de treball amb el sector per establir un sistema de tarifació social per als principals tractaments restauradors, i al qual també es podrien adherir voluntriament altres clíniques de la ciutat.

A més dels informes tcnics i jurídics municipals, l'Ajuntament ha encarregat un informe preliminar a l'Autoritat Catalana de la Competncia (ACCO), adscrita a la Generalitat, que "valora positivament" la iniciativa municipal , que la veu com un mecanisme que pot contribuir a induir una demanda al mercat dels serveis odontolgics de Barcelona entre persones amb menys recursos.

L'ACCO assenyala que la decisió de l'Ajuntament pot beneficiar el sector perqu "incrementaria les pressions competitives" al mercat, encara que ha concls que difícilment podr influir en els preus del sector odontolgic perqu el mercat est actualment bastant atomitzat i, també, perqu l'oferta inicial del servei municipal és bastant reduda en relació amb el negoci global que ofereix la ciutat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés