Un 80% dels barcelonins afirma que faria servir el servei de dentista municipal, segons una enquesta

Un 80% dels barcelonins afirma que usaria el servei de dentista municipal,
EUROPA PRESS
Publicat 14/3/2019 12:27:57CET

L'ACCO "valora positivament" el projecte i dubta que pugui afectar negativament el sector

BARCELONA, 14 Març (EUROPA PRESS) -

La comissionada de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ha assegurat aquest dijous que un 80% dels barcelonins afirma que faria servir el servei de dentista municipal, mentre que el 94,2% creu que anar al dentista és molt car o bastant car, segons una enquesta de Gesop encarregada per l'Ajuntament i duta a terme entre el passat 28 de gener i el 2 de febrer.

En una roda de premsa, Tarafa ha explicat que portaran a la Comissió de Drets Socials del proper dimarts l'expedient administratiu sobre el projecte, que inclou diverses al·legacions de les entitats professionals, i la memòria de la iniciativa econòmica per crear un operador públic que intervingui en règim de lliure competència al mercat dels serveis odontològics de la ciutat.

Si la proposta supera el primer tràmit de la comissió, el debat i la votació definitiva es traslladarà al ple municipal d'aquest mateix març: "Un 12% de la població no pot anar al dentista per qüestions econòmiques", ha recordat la comissionada, que ha assegurat que s'han reunit amb diferents grups municipals i amb entitats professionals per enriquir la proposta.

Tarafa ha recordat que la iniciativa preveu atendre unes 36.000 persones l'any, 18.000 durant el primer exercici i amb només un centre en funcionament que disposa de vuit butaques, i l'Ajuntament ha calculat en una primera instància que aquests preus estarien fins a un 40% per sota dels actuals, en un pla que contempla una inversió de fins els 1.150 euros per metre quadrat.

AL·LEGACIONS

Durant el període de presentació d'al·legacions, que va finalitzar el 4 de març, quatre entitats han fet arribar a l'Ajuntament les seves consideracions: el Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), el Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya (COPDEC), Pimec i el Sindicat de Metges de Catalunya (SMC), que compten amb una agrupació de dentistes.

El Govern municipal s'ha compromès a què el nou servei obri en un dels barris socioeconòmicament sensibles, i ha acceptat crear un grup de treball amb el sector per establir un sistema de tarifació social per als principals tractaments restauradors, i al qual també es podrien adherir voluntàriament altres clíniques de la ciutat.

A més dels informes tècnics i jurídics municipals, l'Ajuntament ha encarregat un informe preliminar a l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), adscrita a la Generalitat, que "valora positivament" la iniciativa municipal , que la veu com un mecanisme que pot contribuir a induir una demanda al mercat dels serveis odontològics de Barcelona entre persones amb menys recursos.

L'ACCO assenyala que la decisió de l'Ajuntament pot beneficiar el sector perquè "incrementaria les pressions competitives" al mercat, encara que ha conclòs que difícilment podrà influir en els preus del sector odontològic perquè el mercat està actualment bastant atomitzat i, també, perquè l'oferta inicial del servei municipal és bastant reduïda en relació amb el negoci global que ofereix la ciutat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.