Publicat 01/04/2014 13:11

Vicky Peña despulla la "incomprensió burgesa occidental" cap a Orient a 'A casa (kabul)'

Vicky Peña 'A casa (Kabul)'
TEATRE LLIURE

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

L'actriu Vicky Peña despulla amb el monòleg traduït per ella mateixa 'A casa (kabul)' , de Tony Krushner, la incomprensió de la classe mitjana occidental cap a Orient al Teatre Lliure de Barcelona, en un muntatge amb direcció de Mario Gas en català.

"Tenia ganes de reprendre aquesta peça i fer-la", ha explicat Peña en roda de premsa a Barcelona, on ha remarcat que la idea de partida era fer el monòleg, malgrat que la peça té una segona part --un conjunt d'escenes que succeeixen a l'Afganistan--.

A l'obra es veu una dona londinenca molt peculiar asseguda al saló de casa seva llegint una guia turística de Kabul, des d'on "es buida" de les seves sensacions expressant el malestar que sent com a membre del món acomodat que absorbeix recursos d'un altre món.

Tot i això, Peña ha defensat que és una miscel·lània amb la qual avassalla en emocions, informació, sentiments i anècdotes de tota mena "com una riuada", que al final remou el pensament, però sense versar només sobre les diferències d'aquests dos mons.

"Em va seduir molt el personatge, sempre m'he sentit molt pròxima, dóna molt sentit al que és fer teatre", ha dit Peña, feliç de reprendre aquesta obra, que va estrenar al Teatro Espanyol fa set anys amb un muntatge de Mario Gas, i que té vigència amb temes com la tanca de Ceuta-Melilla, davant de la que resulta més còmode mantenir-se en confort, ha dit.

"UN MONÒLEG COMPLICAT"

Peña ha expressat que la interpretació "és un repte perquè és un monòleg complicat", i ha assegurat que, amb Mario Gas, han considerat que era el moment de tornar a portar a escena aquesta obra, que també ha tingut representacions als Estats Units, Anglaterra i França.

Gas ha remarcat que allò més interessant d'aquesta obra és que el personatge, una mestressa de casa, no està inicialment compromesa, però en la seva ment hi ha una reflexió de fons de com les grans potències han dominat sobre les petites, sovint, més fortes culturalment.

Segons aquest, es tracta d'"un viatge iniciàtic d'anada i de tornada", que tracta de la incomprensió petit burgesa de les capes occidentals, amb una definició de les classes mitges occidentals benestants, amb una presa de consciència sobre aspectes com el colonialisme, la vida conjugal i el neoliberalisme que va enfonsant la vida de les persones.

"Aquesta peça intenta commoure, fer sentir i explicar-nos les coses que ens succeeixen", ha resumit Gas, mentre que Peña ha apuntat que és un muntatge divertit amb sentit de l'humor.

Tot i ser un monòleg, el públic és un actor en aquesta obra, gràcies a un discurs "molt lúcid i emotiu", que Gas ha considerat una prova de foc per a qualsevol actriu, i que Peña supera amb èxit, ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés