Publicat 15/02/2014 17:30

Vicenç Pagès Jordà: "El meu objectiu és entendre què passa: només critiquen els que no entenen res"

Vicenç Pagès
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor català Vicenç Pagès Jordà, Premi Sant Jordi de Novel·la 2013 per la seva obra 'Dies de frontera' (Proa) sobre la provisionalitat de les parelles contemporànies, ha explicat: "El meu objectiu és entendre què passa, només critica la gent que no acaba d'entendre res".

La seva novel·la, lluny de censurar les relacions de parella de l'actualitat, és un intent de comprensió i una constatació del que passa, ja que no hi ha una recepta clara i aquest és "el no-posicionament del llibre", ha explicat en una entrevista d'Europa Press.

A la seva novel·la, Pau i Teresa estan a la frontera de la relació, ja que s'acosta l'hora de tenir fills, però ell comet una relliscada, el que evidencia la provisionalitat del seu compromís, en una història en la qual també tenen protagonisme la millor amiga de Teresa i la seva mare: "No tenen res que sigui fix, ni el treball, ni el pis, ni la parella; tot flota", ha dit Pagès.

Amb un to majoritàriament humorístic, el narrador no jutja als seus personatges, com tampoc ho fa Pagès Jordà, que considera que no és un llibre nostàlgic, i que tants avantatges com inconvenients tenen les parelles actuals com les de fa 30 anys, ja que "no van tenir joventut, ni estudis, ni van viatjar, ni van aprendre idiomes".

"Avui els fills són l'únic definitiu, tota la resta és provisional", ha remarcat l'escriptor, que ha recreat el seu personatge Pau com un professor d'institut incòmode en la seva posició familiar de fill, i no de pare.

Ella és una artista frustrada, que treballa com administrativa en un centre cultural, mentre que la seva amiga és una dona "frívola, romàntica, aventurera i que parla molt".

LA JONQUERA, "PAISATGE LITERARI"

L'autor reivindica el valor de la Jonquera (Girona) com un "paisatge literari", ple de gasolineres, centenars de camions, botigues de venda d'alcohol i espais gegants, i que al cinema s'ha explotat molt, com El Paso i Tijuana, donant lloc a personatges molt peculiars.

"Les fronteres estan perquè la gent les creuï, no per quedar-se en elles", ha explicat, per la qual cosa és una experiència desagradable continuar en aquestes fronteres com a sistema de vida.

Nascut el 1963, Vicenç Pagès Jordà està envoltat de nebots de totes les edats, a més d'haver sigut professor durant uns anys, per la qual cosa no ha necessitat documentar-se molt sobre el tema, tot i que admet haver passat hores navegant a Facebook perquè aquesta xarxa social permet entrar en diferents cercles i descriure a algú amb només mirar de quins grups forma part: "El grup 'La primera vegada que et diuen senyora' parla molt de Teresa", diu.

En canvi, és un gran detractor de la novel·la històrica, que considera com una literatura "de rebaixes de dos per un", per la qual cosa, i malgrat haver-se quedat buit després d'escriure aquesta novel·la, pensa recopilar alguns dels seus contes en una antologia pròximament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés