Actualitzat 17/05/2016 16:42

La UPF obre el seu patrimoni artístic amb Antoni Tàpies com a protagonista

Sala de Reflexión, de Antoni Tàpies, en la UPF
UPF

BARCELONA, 17 Maig (EUROPA PRESS) -

   La Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona comença UPF Art Track, una proposta que fa un recorregut cultural pel patrimoni artístic de la universitat i que té en Antoni Tàpies el centre neuràlgic del recorregut.

   En roda de premsa, el rector de la UPF, Jaume Casals, i el delegat de Cultura de la universitat i promotor de la UPF Art Track, Javier Aparicio, la proposta vol deixar enrera la percepció de "ciutat fortificada" de les universitats.

   Una posada en marxa que ha comptat amb padrins d'excepció com el director del Museu del Prado, Miguel Zugaza; el del MNAC, Pepe Serra; la de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet; el del Picasso de Barcelona, Bernardo Laniado-Romero; el de la Tàpies, Xavier Antich, i el del CCCB, Vicenç Villatoro.

   El circuit, que forma part de Barcelona Circuit d'Art Contemporani, comença amb els edificis Jaume I i Roger de Llúria de la universitat, i la peça 'Memorial democràtic', una caixa de vidre circular que homenatja professors represaliats pel franquisme.

   Després d'aquesta introducció, el visitant s'introduirà a l'Espai Tàpies, dividit en tres sales que serà l'eix del recorregut: en una primera sala s'exhibeix un llenç de l'artista confrontrat a un retrat d'Antonio Saura.

   A aquests dos originals se suma la projecció en un monitor --col·locat sobre un cavallet de pintura-- dels cartells commemoratius de cada curs, realitzador per artistes com Miquel Barceló, Eduardo Chillida, Periquito Pastor, Perejaume, Albert Ràfols-Casamada i Frederic Amat.

CAPILLA LAICA

   Després d'aquesta primera sala, una segona permet preveure el vídeo de Tàpies concebent la Sala de Reflexió, a la qual s'accedeix després i de la qual l'artista volia que fos una espècie de "capella laica".

   Es tracta d'una cripta cúbica i subterrània de més de 500 metres quadrats, de formigó i presidida pel 'Díptic de la campana', l'escultura 'Serp i plat' i una columna de ferro, "una instal·lació única", segons Aparicio.

   El recorregut d'UPF Art Track prossegueix per l'edifici del Dipòsit de les Aigües, que Josep Fontserè va projectar el 1874 i que un jove Antoni Gaudí va fer el càlcul estàtic del conjunt.

DIPÒSIT DE LES AIGÜES

   Inicialment projectat com un dipòsit d'aigua, l'edifici ha tingut múltiples usos al llarg dels anys i ara acull la biblioteca central de la UPF, formada per un laberint d'arcs paral·lels de 14 metres d'altura.

   L'UPF Art Track conclou amb la instal·lació de Susana Solano 'Cantata' en homenatge al filòsof i professor de la UPF Eugenio Trias, mort en 2013; l'edifici Mercè Rodorera projectat per Juan Navarro Baldeweg i l'escultura 'l'Escala de l'enteniment', d'Alfonso Alzamora, una obra donada per la Fundació Vila Casas i que s'inspira en Ramon Llull.

   Les visites guiades de la UPF Art Track seran de moment els dimecres, a les 11 i les 17 hores prèvia demanda a la universitat, a un preu de cinc euros i amb una durada sobre una hora.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés