Troben un fragment de mandíbula d'un nou neandertal

Presentació última campanya d'excavacions al jaciment de la Sima de las Palomas
REGIÓN DE MURCIA
Actualitzat 10/08/2017 16:47:55 CET

L'ajuntament reprendrà les obres del Museu Paleontològic, on la comunitat ha invertit 8 milions d'euros

MÚRCIA, 10 Ag. (EUROPA PRESS) -

Les excavacions de la Sima de las Palomas en Torre Pacheco, que coordina l'Associació Murciana per a l'Estudi de la Paleoantropologia i el Quaternari, continuen donant noves dades sobre l'home de neandertal. Durant l'última campanya els experts han trobat noves restes, entre les quals destaca un fragment de la mandíbula d'un nen, segons ha anunciat aquest dijous el director de les excavacions, Michael J. Walker, qui va estar acompanyat pel conseller de Turisme, Cultura i Medi ambient, Javier Celdrán, i l'alcalde del municipi, Antonio León.

Aquest fòssil se suma a les dents trobats el passat any en els nivells profunds i augmenta el nombre d'individus en aquest jaciment fins als onze o dotze, una xifra de gran rellevància respecte a d'altres jaciments europeus. A més, s'han descobert noves restes d'animals, així com nombroses peces d'utillatge de sílex, marbre, quars.

L'estudi de les capes més profundes dona dades sobre una antiguitat superior a la que es calculava. Si l'any passat es parlava d'una antiguitat entre els 65.000 i els 90.000 anys, superior als 50.000 dels quals daten els tres esquelets articulats trobats fa ja una dècada, les últimes anàlisis assenyalen que es podria arribar fins als 130.000 anys.

Celdrán ha afirmat que "és una prioritat la gestió, protecció i la valoració dels jaciments paleontològics, una part fonamental del patrimoni cultural i, per això, des de Cultura continuem treballant al costat d'altres administracions, institucions, entitats i empreses per mantenir-los en les millors condicions i que siguin un reclam cultural i turístic de qualitat".

Així mateix, el titular de Cultura ha destacat "l'auge del turisme mediambiental i cultural" i "la importància que adquireix la Sima de las Palomas i el Cabezo Gordo, un dels llocs de la Regió amb un potencial més gran per la seva riquesa i la seva excel·lent localització, proper a destinacions com San Pedro del Pinatar, San Javier o Los Alcázares". Respecte a aquest tema, durant una jornada de portes obertes que ha tingut lloc en aquest mes van visitar el jaciment més de 700 persones.

COL·LABORACIÓ AMB EL MAM

Respecte al jaciment de la Sima de las Palomas, Celdrán ha avançat que "la Conselleria ja ha autoritzat el trasllat de més de mig centenar de peces del jaciment, custodiades pel Museu Arqueològic de Múrcia (MAM), per a la seva neteja i estudi a Torre Pacheco".

Una pràctica que no és habitual però que ha estat possible gràcies al condicionament d'un espai que garantirà la seguretat i el manteniment de les restes.

D'altra banda, "a la tardor s'exhibiran algunes de les peces d'aquest rellevant jaciment a l'exposició que es prepara per commemorar el desè aniversari del Museu Arqueològic, on es reunirà una col·lecció única que retratarà la història de la Regió".

En aquest sentit, i al costat de "la imprescindible tasca de protecció" dels jaciments, Celdrán va destacar la necessitat de "valorar i difondre la riquesa d'aquests llocs únics, alguns d'ells inaccessibles per als visitants, perquè siguin coneguts".

Així doncs, s'ha anunciat que el Museu Paleontològic i de l'Evolució Humana de Torre Pacheco finalitzarà les seves obres el 2018. La Comunitat ha contribuït amb 8 milions d'euros en la construcció i la posada en marxa d'aquesta important infraestructura les obres de la qual reprendrà l'Ajuntament.

El museu mostrarà al visitant tota la riquesa paleontològica que atresora la Regió, centrant-se en les troballes de la Sima de las Palomas, "un dels jaciments de l'home de neandertal més importants de l'arc Mediterrani i un enclavament de gran rellevància paleontològica, però també geològica i biològica", tal com va recordar el conseller, qui va avançar que "la seva declaració com a Bé d'Interès Cultural s'iniciarà després d'aquest estiu amb la publicació al BORM".

Des de principis dels anys 90 del segle passat es treballa en el Cabezo Gordo, es va començar sota la direcció dels doctors Walker, de la Universitat de Múrcia, i José Gibert, de l'Institut Paleontològic de Sabadell, aquest darrer mort el 2007.

En els últims anys, codirigeixen la investigació el professor Walker, catedràtic emèrit honorífic en el Departament de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Múrcia i president de Mupantquat, juntament amb els arqueòlegs Mariano López i María Haber.

Les diferents campanyes han tret a la llum la presència d'uns onze o dotze individus de l'home de Neandertal representats per centenars d'ossos i dents.

Tres esquelets, pertanyents a dos adults i un jove, que tenen una antiguitat de 50.000 anys, van ser trobats gairebé complets i en connexió anatòmica, un fet excepcional en el panorama mundial. Un dels adults, anomenat 'Paloma', està considerat l'esquelet neandertal més complet de tot el litoral mediterrani europeu i posseeix la pelvis femenina neandertal més completa del món.

Titulars Aldia

Última Hora
La Generalitat restaura una col·lecció inèdita de pintures d'amazones del segle XVI (GOVERN)
La Generalitat restaura una col·lecció inèdita de pintures d'amazones del segle XVI
La Conselleria de Cultura de la Generalitat, a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ha restaurat una col·lecció inèdita de pintures del segle XVI que representen les amazones.
Una exposició mostra l'amistat entre Picasso i Palau amb fotografies i documents inèdits (FUNDACIÓ PALAU I FABRE)
Una exposició mostra l'amistat entre Picasso i Palau amb fotografies i documents inèdits
L'exposició 'Palau mira Picasso' retrata l'amistat entre el pintor Pablo Picasso i l'escriptor Josep Palau i Fabre amb més d'un centenar de fotografies, documents i materials de l'arxiu del poeta --alguns inèdits--, amic i expert picassià, que la Fundació Palau i Fabre ha revisat amb motiu del seu centenari.
Ainhoa Arteta i Estrella Morente uneixen veus el 28 de desembre al Palau de la Música (FESTIVAL DEL MIL·LENI)
Ainhoa Arteta i Estrella Morente uneixen veus el 28 de desembre al Palau de la Música
Les cantants Ainhoa Arteta i Estrella Morente seran el 28 de desembre al Palau de la Música de Barcelona, en el marc del Festival del Mil·leni, en un concert en el qual interpretaran nadales populars.
Lana del Rey visitarà Barcelona i Madrid el 2018 dins de la seva gira europea 'La to the moon' (LANA DEL REY)
Lana del Rey visitarà Barcelona i Madrid el 2018 dins de la seva gira europea 'La to the moon'
Lana del Rey ha anunciat que visitirá Madrid i Barcelona el 2018 per presentar el seu cinquè i últim treball 'Lust For Life', gairebé cinc anys després de la seva última visita a Espanya en sala, dins de la seva gira 'La to the moon'.
Troben urnes funeràries de l'edat de Bronze a les excavacions de Vilanera (Girona) (GENERALITAT)
Troben urnes funeràries de l'edat de Bronze a les excavacions de Vilanera (Girona)
Les excavacions al jaciment arqueològic de Vilanera, a l'Alt Empordà (Girona), han trobat 17 estructures funeràries, entre les quals hi ha tres que poden atribuir-se a l'edat de Bronze Final caracteritzades per contenir únicament una urna ceràmica amb les restes de la cremació, a una diaclàsi del subsòl.
Un total de 62 novel·les opten al Premi de Novel·la Negra de L'Hospitalet
Un total de 62 obres originals opten al XII Premi Internacional de Novel·la Negra L'H Confidencial, promogut per la Biblioteca La Bòbila i convocat per l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat i Roca Editorial, dotat amb 12.000 euros per a l'obra guanyadora.
La Nau Gaudí de Mataró dialoga amb l'art contemporani de Mario Merz i Miquel Navarro (CONSORCIO MUSEO DE ARTE CONTEMPORÁNEO DE MATARÓ)
La Nau Gaudí de Mataró dialoga amb l'art contemporani de Mario Merz i Miquel Navarro
La Nau Gaudí de Mataró (Barcelona), dissenyada per l'arquitecte modernista Antoni Gaudí, dialoga amb les dues grans instal·lacions d'art contemporani de Mario Merz i Miquel Navarro en l'exposició 'Un arc, un iglú, una ciutat', comisariada per la cap de la Col·lecció La Caixa d'Art Contemporani, Nimfa Bisbe.
Troben fòssils de fa 12 milions d'anys en edificis modernistes de Barcelona (UB)
Troben fòssils de fa 12 milions d'anys en edificis modernistes de Barcelona
Les façanes d'edificis modernistes com el Palau de Justícia, la Duana i la casa Pascual i Pons, obres de l'arquitecte català Enric Sagnier situades a Barcelona, alberguen un nou icnotàxon--cau fòssil que va deixar un organisme viu-- de fa 12 milions d'anys, troballa que suposa el primer descrit en un edifici modernista a Catalunya, però també de tot Europa.
La Sala Apol·lo de Barcelona es renova i crea La (3) com a espai polivalent (SALA APOLO)
La Sala Apol·lo de Barcelona es renova i crea La (3) com a espai polivalent
La Sala Apol·lo de Barcelona renovarà la seva emblemàtica La (2) d'Apol·lo i crearà La (3) d'Apol·lo, com a espai polivalent en una nova aposta per renovar-se i créixer en espai i en continguts a la capital catalana, ha anunciat el club i sala de concerts de referència a la ciutat.
Arturo Pérez-Reverte, V Premi Internacional Barcino de Novel·la Històrica (EUROPA PRESS)
Arturo Pérez-Reverte, V Premi Internacional Barcino de Novel·la Històrica
L'escriptor Arturo Pérez-Reverte ha guanyat el V Premi Internacional Barcino de Novel·la Històrica, que es lliura en el marc d'aquest certamen literari, que tindrà lloc entre el 6 i l'11 de novembre a Barcelona.
Anagrama rescata els seus quaderns d'assaig amb Marina Garcés, Claudio Magris i Rafael Chirbes (EUROPA PRESS)
Anagrama rescata els seus quaderns d'assaig amb Marina Garcés, Claudio Magris i Rafael Chirbes
L'editorial Anagrama ha rescatat els seus petits quaderns d'assaig amb una nova col·lecció que obren la filòsofa Marina Garcés, un text evocador de Rafael Chirbes, una reflexió sobre la intimitat de Claudio Magris i un reportatge sobre els refugiats d'Emmanuel Carrère, ha explicat l'editora Sílvia Sesé, acompanyada de la filòsofa.
El DOCfield Barcelona gira entorn de la mobilitat humana i les diferents formes de viatjar (RICARD GARCIA VILANOVA)
El DOCfield Barcelona gira entorn de la mobilitat humana i les diferents formes de viatjar
El DOCfield, el festival de fotografia documental de Barcelona, celebra la seva cinquena edició amb la mobilitat humana com a temàtica central i ofereix "una reflexió sobre les diferents formes de viatjar", ha apuntat la directora del festival, Sílvia Omedes.
Colson Whitehead dona
Colson Whitehead dona "una altra visió" de l'esclavitud als EUA en la novel·la 'El ferrocarril subterráneo'
L'escriptor nord-americà Colson Whitehead aporta una "altra visió" de l'esclavitud als EUA en la guardonada novel·la 'El ferrocarril subterráneo' (Literatura Random House/Periscopi), en què realitat i llegenda s'entremesclen per narrar una història universal sobre la lluita per escapar de la pròpia destinació.
El Govern català commemorarà el 2018 el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo (EUROPA PRESS)
El Govern català commemorarà el 2018 el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo
El Govern català ha acordat aquest dimarts commemorar el 2018 el centenari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo amb l'organització de conferències, exposicions, projectes editorials, acadèmics i educatius per a la divulgació de la seva obra.
L'antiga Audiència de Lleida acollirà el nou Museu d'Art (AYUNTAMIENTO DE LLEIDA)
L'antiga Audiència de Lleida acollirà el nou Museu d'Art
El concurs per a la licitació de les obres d'adequació de l'edifici de l'antiga Audiència de la Rambla Ferran com a seu del nou Museu d'Art de Lleida, la nova denominació del Museu Morera, ha rebut un total de set ofertes per part d'empreses interessades a fer-se càrrec de l'execució de les obres.
Dj Kentaro actuarà al Saló del Manga de Barcelona el 2 de novembre (SALÓN DEL MANGA DE BARCELONA)
Dj Kentaro actuarà al Saló del Manga de Barcelona el 2 de novembre
El japonès Dj Kentaro actuarà el dijous 2 de novembre en el XXIII Saló del Manga de Barcelona, en el Gran Escenari Cobert de la plaça Univers de Fira Barcelona Montjuïc, arran de la col·laboració del Sónar i Sónar+D, amb el Sónar Barcelona Pispa.
Alberto San Juan:
Alberto San Juan: "L'Estat ha escollit la via de l'autoritarisme per liquidar el debat"
L'actor madrileny Alberto San Juan ha trencat aquest dimarts una llança a favor del dret a decidir, i ha deplorat: "L'Estat ha escollit la via de l'autoritarisme més bestial per liquidar el debat polític" a Catalunya.
La tragèdia 'Desig sota els oms' porta al TNC la lluita entre l'amor i l'ambició (TNC)
La tragèdia 'Desig sota els oms' porta al TNC la lluita entre l'amor i l'ambició
La tragèdia nord-americana 'Desig sota els oms', del dramaturg Eugene O'Neill, portarà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) la lluita entre l'amor i l'ambició dels anys 20 nord-americans, ha explicat aquest dimarts el director de l'obra, Joan Ollé, a la presentació.
L'Auditori de Barcelona aposta pel 'lied' a la nova temporada de música de cambra (EUROPA PRESS)
L'Auditori de Barcelona aposta pel 'lied' a la nova temporada de música de cambra
El 'lied' és la gran aposta de l'Auditori de Barcelona en aquesta nova temporada de la música de cambra, un cicle de quatre concerts que començarà el 25 d'octubre i que han organitzat conjuntament amb l'Associació Franz Shubert i el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM).
Dan Brown:
Dan Brown: "Estimo Espanya, estimo Catalunya, tinc esperança i crec que tot se solucionarà"
L'escriptor nord-americà Dan Brown ha assegurat aquest dimarts respecte a la situació política a Catalunya: "Estimo Espanya, estimo Catalunya, tinc esperança i crec que tot se solucionarà".
L'IF Barcelona mostra 15 obres de teatre i s'estén a Santa Coloma de Gramenet
El Festival IF Barcelona mostrarà 15 propostes de teatre amb objectes, i s'estendrà a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) en la seva tercera edició, que tindrà lloc del 9 al 19 de novembre, ha informat l'organització aquest dilluns en un comunicat.
Badalona obrirà al públic 12 edificis singulars aquest cap de setmana per l'OpenHouse BCN
La ciutat de Badalona (Barcelona) acollirà aquest cap de setmana el festival d'arquitectura 48 hores OpenHouse BCN, per mostrar al públic una dotzena d'edificis singulars, han informat els organitzadors de la iniciativa en un comunicat.
Mishima debuta al Palau de la Música de València i presenta 'Ara i res' en el cicle de rock i pop (PALAU DE LA MÚSICA)
Mishima debuta al Palau de la Música de València i presenta 'Ara i res' en el cicle de rock i pop
Mishima debutarà aquest dimarts al Palau de la Música de València en un concert en el qual presentarà el seu nou treball, 'Ara i res', dins del cicle 'Rock, pop.
Vila-Matas, sobre Catalunya: "Cal canviar els protagonistes, estem esperant diàleg"
L'escriptor Enrique Vila-Matas, que ha rebut el premi Ulysse pel conjunt de la seva obra en el marc del Festival Art Mare celebrat a França, ha reclamat respecte a una possible independència de Catalunya que es "canviï els protagonistes", perquè els ciutadans estan "esperant el diàleg" entre els dirigents de l'Estat i la comunitat autònoma.
Pilar Abel haurà de pagar els costos del judici per
Pilar Abel haurà de pagar els costos del judici per "temeritat" després de provar-se que Dalí no és el seu pare
El Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid ha desestimat la demanda de paternitat formulada per la vident Pilar Abel com a suposada filla del pintor Salvador Dalí, i la condemna a assumir els costos del procés per la "temeritat" que va suposar seguir amb el procés després de conèixer-se la "contundent" prova biològica practicada.
ARTS
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies