Actualitzat 24/11/2020 17:04

El Teatre Lliure reobre amb una reflexió de Raquel Cors sobre la imatge eròtica durant la Transició

L'actriu Eva Lyberten a 'Una', de Raquel Cors.
SÍLVIA POCH

L'actriu de 'softcore' Eva Lyberten és la protagonista

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Lliure de Barcelona reobrirà les portes aquest dimecres amb l'obra 'Una' de la dramaturga Raquel Cors, una reflexió sobre la imatge eròtica durant l'època de la Transició a través de la trajectòria vital de l'actriu de 'softcore' Eva Lyberten (1958).

Es tracta d'una peça a mig camí entre el documental i la ficció, i d'una proposta tant audiovisual com performàtica en la qual "hi ha una dialèctica entre el que es veu en la imatge i el que explica Lyberten", ha explicat Cors en una roda de premsa aquest dimarts.

Les tensions entre l'esfera individual i la col·lectiva, el desig i la ficció, la icona sexual i la dona, i la mirada i l'ésser mirat, són alguns dels temes que tracta l'obra, que es podrà veure fins el 13 de desembre.

'Una' ha estat escrita per Cors i Dani Lacasa, i la saxofonista Mireia Tejero acompanya Lyberten a l'escenari.

ÀLIES D'HERMINIA

Lyberten --àlies d'Herminia Benito-- va ser actriu als anys 70 i 80, i va idear el personatge d'Eva amb l'objectiu d'"alliberar-se de la família i la moral que imperava a finals del franquisme" per poder despullar-se i fer cinema.

L'actriu ha explicat que amb aquesta obra sent que "ha honorar Eva Lyberten", i que se sent agraïda per la manera en què Cors ha tractat la seva vida.

Cors considera que la història de Lyberten s'ha convertit en universal perquè permet reflexionar sobre la visió majoritària a Occident del retrat del cos nu de la dona i que, amb la seva història, la idea que "allò personal és polític es carrega de sentit".

AMOR A PRIMERA VISTA

Lyberten ha assegurat que feia temps que volia explicar la seva història, però que per ella era important que es tractés molt bé, per la qual cosa només hauria accedit a explicar-la amb algú amb qui sentís una connexió especial, la qual cosa assegura que li va passar amb Cors: "Va ser amor a primera vista", ha explicat.

L'obra és el resultat del Projecte Empremta, "un traspàs escènic" entre Cors i la directora teatral i dramaturga Carlota Subirós, que va ser la seva professora a l'Institut del Teatre i que, segons han explicat, han treballat juntes en diferents projectes des de llavors.