Actualitzat 19/11/2015 16:43

El teatre independent en el franquisme torna amb activitats a Barcelona, Madrid i Sevilla

Patio de butacas vacío de un teatro de Madrid
JASPER JUINEN. GETTY IMAGES

   MADRID, 19 Nov. (EUROPA PRESS)

La Secretaria d'Estat de Cultura ha presentat aquest dijous el projecte en xarxa 'Teatre Independent a Espanya 1962-1980', amb l'objectiu de donar a conèixer a fons informació dels protagonistes i testimonis d'aquest moviment, per mitjà de la investigació del període, el desenvolupament d'activitats públiques que el visibilitzin i la presentació d'una plataforma digital que aglutini informació.

   El projecte s'ha portat a terme amb el treball conjunt dels principals centres de documentació escènica del país: el Centre de Documentació Teatral (CDT - INAEM), l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, el Centre de Documentació de les Arts Escèniques d'Andalusia de la Conselleria de Cultura de la Junta d'Andalusia i el Museu Reina Sofia.

   Així, la iniciativa començarà aquest dijous 19 de novembre amb un seminari al Museu Reina Sofia amb el qual es busca presentar una visió global del teatre del segle XX a Espanya, i la institució farà més activitats sobre el tema fins al 27 de novembre, segons ha explicat el sotsdirector artístic del Museu Reina Sofia, João Fernandes.

   Per la seva banda, la sotsdirectora general de Teatre de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Cristina Santolaria, ha afirmat que amb aquesta iniciativa se salda "un deute que tenia el teatre espanyol" i ha indicat que neix amb la intenció de durar tres anys, mitjançant el desenvolupament d'activitats a Madrid, Barcelona i Sevilla, tot i que ha afegit que es tracta d'"un projecte dinàmic amb moltes possibilitats de créixer" i confia en la seva continuació.

   Alhora, ha explicat que el treball analitza "un teatre que va fer molt èmfasi per la formació" i que "no era aliè a la situació político-cultural de l'època".

TEATRE CONTRA EL FRANQUISME

   Durant les dècades dels anys seixanta i setanta, els grups del teatre independent a Espanya, vinculats entre ells pel seu frontal rebuig al franquisme i per la seva proximitat a l'escena alternativa internacional, van renovar l'escena des de la cultura popular, les aules universitàries, els circuits alternatius i la itinerància com a forma de representació.

   El teatre independent va revolucionar els escenaris del país i va generar una llarga llista de companyies, trobades i festivals. La seva cronologia comença el 1962, amb el naixement dels primers col·lectius, i finalitza el 1980, data de la seva autoproclamada dissolució durant les Converses de l'Escorial.

   En aquest sentit, la directora de l'Institut del Teatre de Barcelona, Magda Puyo, ha assenyalat que es tracta d'"un teatre de llibertats en un moment en què el franquisme tenia diverses parets molt grans en el món de la cultura" i ha subratllat que actualment torna aquest tipus de teatre polític per fer preguntes sobre una realitat que ha qualificat de dura, per la qual cosa ha advocat perquè el teatre independent torni a formar part de la mirada crítica del ciutadà, en les seves paraules.

   En la mateixa línia, el director general Innovació Cultural i del Llibre de la Junta Andalusia, Antonio José Lucas Sánchez, ha afirmat que no es pot entendre el teatre actual si no es fa una retrospectiva del teatre predemocràtic i ha alabat la iniciativa de persones joves que van fer servir el teatre per mostrar un inconformisme social molt gran, en una època on "la llibertat d'expressió es cola per la finestra del règim".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés