Publicat 29/03/2014 18:14

Tatiana de Rosnay novel·la el bloqueig que pateixen els escriptors pel mal ús de les xarxes socials

Tatiana de Rosnay
DAVID IGNASZEWSKI

BARCELONA, 29 març (EUROPA PRESS) -

L'escriptora francesa de best sellers Tatiana de Rosnay ha reflexionat sobre com el mal ús de les xarxes socials pot conduir a la seva dependència i al bloqueig creatiu a la seva última novel·la, 'Tinta russa' (Suma de Lletres).

El llibre narra com un escriptor jove que ha arribat a l'èxit amb el seu primer llibre, Nicolas Kolt, es torna ric, megalòman i mandrós, i s'enganxa a les xarxes socials, que li construeixen una bombolla narcisista que no li deixa ni temps ni imaginació per escriure el seu pròxim llibre --del qual ja ha rebut un quantiós avanç-- ni per mantenir a prop als seus éssers estimats, segons ha explicat l'autora a Europa Press.

De Rosenay ha dit que per a la seva última novel·la es va basar en els fets que van passar quan al 2010 l'expresident francès Nicolas Sarkozy va promoure una llei que obligava als francesos amb pares forans a provar la seva nacionalitat --ella mateixa va tardar sis mesos a aconseguir els papers--, fet que va convertir-se en el punt de partida de la seva novel·la, ja que el protagonista es troba en la mateixa situació i decideix investigar a la seva pròpia família, fet que l'inspira a escriure el llibre que li llançarà a la fama.

"Volia escriure sobre escriptors i com el procés creatiu i narratiu té lloc", ha explicat l'autora, i ha afegit que també volia explicar que si no es va amb compte amb les xarxes socials, si es perd el temps en l'acció narcisista de buscar comentaris sobre un mateix en elles, es deixa d'escriure.

XARXES SOCIALS

A diferència del seu personatge i tot i ser molt activa en aquestes plataformes, és molt disciplinada, ja que cada dia dedica de quatre a cinc hores a escriure aïllada del món perquè no es pot concentrar si té Internet, i assegura que des dels deu anys --moment en el qual va començar a escriure-- mai ha patit cap bloqueig creatiu perquè té "una imaginació molt fèrtil".

De Rosnay assenyala que la tecnologia ha canviat la forma en la qual vivim i ens relacionem, i volia mostrar el perill que suposa passar tant de temps a la xarxa, tot i que no creu que aquest fet afecti la qualitat de la literatura en un futur, perquè "els autors joves s'adaptaran bé".

L'autora ha recorregut a fets noticiables dels últims anys per vestir la seva novel·la, com l'escàndol en el qual l'exdirector del Fons Monetari Internacional Dominique Strauss-Khan es va veure embolicat el 2010, tot i que mai es refereixi a ell pel seu nom.

També utilitza la imatge de l'enfonsament del Costa Concòrdia, ja que li semblava un símbol bo per explicar que alguna cosa que en principi era indestructible, que es bressolava al seu ego, s'enfonsa, com la figura del protagonista.

TWITTER

De Rosnay ha assenyalat que abans de la publicació del llibre, el seu marit li va comentar que estaria bé emular l'addicció a les xarxes socials del protagonista a la vida real, i li va proposar crear perfils falsos del personatge a Instagram i Twitter.

Fins ara, el compte fals del megalòman personatge a Twitter ha acumulat més de 650 seguidors, entre els quals es compten admiradors de l'autora i lectors del llibre, i 'followers' que desconeixen l'estratagema.

L'avatar de Twitter del personatge de ficció correspon a una fotografia del marit de l'autora quan tenia 28 anys, i entre rialles ha explicat que el perfil té moltes seguidores que "flirtegen amb ell i fins i tot li donen el seu número de telèfon", cosa que ha atribuït al bon veure del seu cònjuge.

Tatiana de Rosnay és l'autora francesa més llegida a Europa i als Estats Units, el seu llibre 'Les claus de Sarah', una història sobre el nazisme, va ser publicat en més de 40 països i després portada al cinema.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés