Actualitzat 16/10/2015 13:27

Takashi Miike desil·lusiona els fans a Sitges amb la surrealista 'Yakuza Apocalypse'

Takashi Miike
Foto: EUROPA PRESS

Intenta donar un pas més enllà a la cinematografia sobre les màfies japoneses

   SITGES (BARCELONA), 16 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El cineasta japonès Takashi Miike ha desil·lusionat una gran part dels fans al 48 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebra fins diumenge a Sitges (Barcelona), amb la projecció del seu últim treball, l'esbojarrat i surrealista 'Yakuza Apocalypse: The Great War of the Underworld' sobre la màfia japonesa, la yakuza.

   La pel·lícula explica com el llegendari cap de la yakuza Kamiura, que és un vampir, és amenaçat pels seus enemics i en mossegar el seu ajudant Kageyama li passa els seus poders, fet que desencadenarà un pas més enllà del relat cinematogràfic de màfies japoneses en clau vampírica i còmica alhora.

   Aquest argument va acompanyat de moments surrealistes i personatges totalment inesperats, com un grup d'esclaus fent ganxet o una enorme granota karateka --a l'estil granota Gustavo, però en versió terror--, que el director ha justificat en roda de premsa aquest divendres: "En la vida real succeeixen coses inesperades, com un accident que et canvia la vida. Jo ahir anava per Sitges i em vaig topar amb una botiga en la qual venien una samarreta amb la cara de la granota, i em vaig sentir com s'han hagut de sentir els espectadors, amb alguna cosa inesperada".

   Malgrat aquests moments absurds, el film no ha rebut l'aplaudiment final d'un públic que sempre en el festival ha ovacionat les seves obres, tot i que sí ha rigut durant les constants dosis d'insensatesa de la producció.

   Tot i això, a la sortida hi ha hagut més comentaris sobre el despropòsit i la "presa de pèl i anada d'olla" del film, que frases d'aprovació --que han exalçat, sobretot, les rialles que provoquen aquests moments impossibles més que la qualitat del projecte--.

   Per a Miike, més que una pel·lícula boja, les persones que apareixen en ella són gent boja; a més, ha revelat que ell i el seu equip tenien previst fer una pel·lícula a Hollywood però es va cancel·lar, així que l'equip ja format va tirar endavant: "En conclusió, es pot considerar que és una pel·lícula de Hollywood".

   De fet, el llargmetratge s'ha rodat en un sector dels estudis Nikkatsu, que havia de ser desmantellat en acabar la producció, fet que va permetre als actors destrossar a plaer els decorats i encara castigar més en les batudes.

SENSE YAKUZA NO HI HA SOCIETAT

   "La yakuza no és res sense la societat, però també penso que sense yakuza tampoc hi ha una societat normal", ha afirmat el director sobre el missatge de la pel·lícula, que intenta posar en escac certa imatge cinematogràfica de la màfia japonesa, ja que els membres d'aquesta també tenen una vida real, amb les seves menuderies, i això és el que ha volgut representar.

   La cinta també és un reflex de la societat japonesa, aparentment pacífica, però amb pel·lícules de gran violència: "Al Japó estem acostumats a viure en una societat de felicitat que donem per feta, i no sabem què passarà demà".

   Sobre la seva relació amb el festival, Miike ha dit que li dóna molta força i alegria que el certamen hagi programat gran part de la seva filmografia, formada per unes 90 pel·lícules: "Totes les pel·lícules les considero iguals, siguin de sota o alt pressupost".

   Entre els seus nous projectes estan una història ambientada a l'any 2500 quan els humans viuen en Mart i deslliuren lluites contra escarabats, a més d'una altra cinta, aquesta d'època, que reflecteix la vida d'una persona que, tot i que la matin, no mor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés