Publicat 14/11/2014 17:30

La SGAE recorrerà la resolució de la CNMC per ser "inconstitucional i estar mancada de justificació jurídica"

Palacio Longoria, SGAE Detalle
ALEX CASTELLÁ/FLICKR/CC

MADRID, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

La Societat General d'Autors i Editors (SGAE) ha anunciat que recorrerà la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que imposa a l'entitat una multa de 3,1 milions per tarifes abusives als concerts, perquè considera que es tracta d'una decisió "inconstitucional i que no té justificació jurídica".

Segons ha assenyalat aquesta entitat en un comunicat, la resolució, que no ha estat aprovada per unanimitat en el Consell de la CNMC, "contradiu diversos principis constitucionals bàsics que emparen tots els ciutadans".

"La SGAE desitja manifestar el seu total desacord amb els arguments esgrimits per aquest organisme", ha assenyalat, després de recordar que un dels vots particulars emesos per consellers ja considera que les actuacions portades a terme per la CNMC en aquest expedient han de ser declarades nul·les, en mancar el seu Consell de facultats resolutòries o de supervisió.

"No menys greu és la falta de compliment del principi bàsic de seguretat jurídica en què es basa l'ordenament jurídic espanyol. És evident, tal com s'assenyala en el vot particular al·ludit, la falta de fonamentació jurídica de la resolució, ja que no s'hi determinen els preceptes suposadament infringits, fet que suposa una flagrantment infracció del principi de tipicitat i un incompliment del precepte Constitucional que impedeix l'arbitrarietat dels poders públics", ha indicat.

SANCIÓ "TOTALMENT INAPROPIADA"

A tot això, la SGAE entén que "se suma la greu arbitrarietat" en la quantificació de la referida sanció, que conforme a l'altre dels vots particulars emesos, resulta "totalment inapropiada" en utilitzar la CNMC en la seva resolució un mètode de determinació que "no s'adequa" al que estableix la Llei de Defensa de la competència.

A més, ha aclarit que les tarifes aplicades "es troben a la mitjana" de les que s'apliquen a la resta de països de l'entorn espanyol, prenent com a referència països tan rellevants a la UE com França, Itàlia o Alemanya. "L'organisme regulador, tot i això, arriba a la conclusió contrària, sense haver realitzat un estudi comparatiu en profunditat de les tarifes aplicables a la resta de països de la UE", ha criticat.

PERÍODE D'ENTESA AMB L'APM

La SGAE ha reiterat també que a l'any 2006 el llavors Tribunal de Defensa de la Competència no va trobar raons que justifiquessin la denúncia per abús de posició dominant en la concessió de llicències als promotors musicals, cosa que va portar a arxivar l'expedient, reobert després en virtut d'una resolució judicial.

Des d'aleshores, es va obrir un període d'entesa entre l'APM i la SGAE després dels canvis interns produïts en el si d'aquesta última, a més d'haver obtingut la SGAE acords actualment vigents amb Associacions Representatives d'aquest sector, com Associació de Representants Tècnics de l'Espectacle.

"Aquest compromís posa de manifest el convenciment de SGAE que és en el si d'aquestes relacions entre usuaris de drets i entitats de gestió on s'han de solucionar les diferències que puguin sorgir. Els esmentats acords, tot i això, han estat obviats per la CNMC en la seva resolució", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés