Publicat 22/10/2014 15:52

Sebastião Salgado canta a la natura verge en l'exposició 'Gènesi' al CaixaForum

Fotografía de Sebastião Salgado en la exposición CaixaForum
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El fotògraf brasiler Sebastião Salgado canta a la naturalesa verge a través de 245 imatges en el seu èpic blanc i negre preses en vuit anys de viatges a extrems remots del planeta; un compendi de fotografies que ha arribat al CaixaForum de Barcelona, on estarà fins al 8 de febrer.

En roda de premsa aquest dimecres, la comissaria de l'exposició, Lélia Wanick Salgado --dona del fotògraf--, ha explicat que ha tingut total llibertat per dissenyar aquesta mostra, tot i que la selecció d'imatges ha estat realment "molt difícil" al tenir innombrables instantànies.

Es tracta d'una oda visual a la majestuositat i fragilitat de la Terra, nascuda d'un projecte molt peculiar: després de tornar al seu lloc natal al Brasil a final dels 90, Salgado va constatar que la naturalesa de la seva infància semblava arrasada, llavors Lélia va tenir la idea de replantar un bosc amb les mateixes espècies autòctones i els animals van anar tornant, fins a fer d'aquesta finca un espai protegit.

ZONES INTACTES

El primer destí de Salgado i el seu equip va ser les Illes Galápagos el 2004, i des d'aleshores van passar vuit anys recorrent per terra, mar i aire racons inaccessibles del globus, que avui es plasmen en els diferents àmbits de l'exposició: Antàrtida, Madagascar, Botswana, el parc de Virunga en la triple frontera entre el Congo, Ruanda i Uganda, Alaska, l'altiplà del Colorado, Sibèria i la selva de l'Amazones.

Totes elles tenen en comú que són regions de les quals els seus habitants --animals o persones-- han estat capaços de quedar-se aliens a la influència del món modern abrigats, al seu lloc, per boscos, sabanes tropicals, deserts, glaceres i oceans.

Per a Salgado, aquest treball té un missatge molt clar que el planeta està sent destruït: els humans es concentren en les grans ciutats i "ja no viuen a les muntanyes ni als rius, que són fabulosos".

Després de destruir els seus propis entorns, aquests ciutadans consumeixen recursos de zones com l'Amazònia, que està en el mateix procés de destrucció, ha lamentat.

Salgado ha celebrat que, després de les seves expedicions, ha pogut constatar que el 46% del planeta està "com el dia del 'Gènesi'", i aquesta és, precisament, la part del planeta que cal preservar costi el que costi, a més d'emprendre projectes de recuperació natural.

MISSATGE ECOLOGISTA

"Hem abandonat el nostre planeta. Si volem sobreviure com a espècie, hem de fer un retorn al planeta", ha advertit, cridat a la implicació dels països, les institucions i les empreses: es farà junts o no es farà, ha sentenciat.

Segons ha relatat, com a jove fotògraf primer va intentar fer paisatges, després nus, però la seva trajectòria el va portar fins a la fotografia social, amb dos projectes de referència en temes globals: 'Treballadors' i 'Èxodes', en els que va tractar la condició humana.

'Treballadors' va néixer quan se li va fer necessari plasmar "una història lligada a les transformacions de la globalització" davant dels desequilibris del món; i més tard es va interessar per les migracions, culminant en 'Èxodes': tots dos van repercutir en la seva manera de veure el món donant-li una càrrega mental "molt forta".

El seu tercer projecte global és 'Gènesi', amb un recorregut mundial que ja ha passat pel Brasil, el Regne Unit, el Canadà, França i Itàlia, i després de visitar a Espanya Madrid, Tenerife i Barcelona; la exposició passarà per tots els CaixaFòrums d'Espanya, ha esmentat la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés