Actualitzat 31/10/2014 18:54

Savall lamenta la "ignorància brutal" en música dels nivells més alts de la política

El músico Jordi Savall
Foto: EUROPA PRESS

Nega que renunciï el Premi Nacional per la seva defensa del dret a decidir

   BARCELONA, 31 Oct. (EUROPA PRESS) 

El músic i violagambista Jordi Savall, que aquest dijous va rebutjar el Premi Nacional de Música atorgat un dia abans pel Ministeri de Cultura, ha lamentat "la ignorància brutal" en música medieval i barroca dels nivells més alts de la política, el que ha qualificat de greu.

   En roda de premsa aquest divendres a Barcelona, ha afirmat que una de les raons per rebutjar el guardó ha estat que a Espanya "la música no està valorada com a un art superior perquè hi ha una ignorància brutal en els nivells més alts dels polítics".

   Ha reiterat el seu agraïment pel guardó, del qual es va alegrar molt i que no s'esperava, però ha insistit: "No podia acceptar el premi de mans d'un govern central que no ha complert una de les tasques principals, que és fer present la cultura en la vida i que sigui accessible a tots".

   L'altra raó que l'ha portat al "sacrifici" de rebutjar el premi han estat els joves músics que, sense ajudes i només a l'àmbit privat, estan tirant endavant projectes, i són verdaders museus vivents de la música, ha explicat a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, en una sala al costat d'un bust de Carles III.

   Ignora si servirà d'alguna cosa la seva renúncia, tot i que ha assenyalat que era l'únic que podia fer, i ha confiat que aquest acte tingui conseqüències i sigui un "revulsiu" perquè hi hagi canvis i solucions que ajudin a les noves generacions.

   Així, ha lamentat que el 50% de joves no tinguin feina ni possibilitats de trobar-la i que un de cada quatre espanyols visqui sota el llindar de la pobresa: "Aquests fets haurien de fer moure per canviar les coses, perquè, si no, desapareixerem com a éssers humans".

   Jordi Savall (Igualada 1941) ha criticat que en els últims quaranta anys només l'hagi rebut un ministre de Cultura --el polític català Jordi Solé i Tura, que va ocupar el càrrec entre el 1991 i 1993 en el Govern espanyol de Felipe González-- i ha afegit que, quan ha demanat reunions, sempre li han respost que no, a falta de temps.

   En canvi, ha explicat que sí s'ha reunit amb ministres de Cultura de França, Alemanya i Bèlgica: "Potser no m'he agenollat suficient".

   Després de preguntar-li si es refereix a l'actual ministre, José Ignacio Wert, quan esmenta la ignorància dels polítics, ha dit que al·ludeix a tots els qui tenen responsabilitats polítiques, i ha apuntat que Wert no ha acudit mai a un concert seu.

PROPOSA MESURES

   Savall ha detallat algunes mesures per impulsar l'oblidat patrimoni musical hispànic, com seria una llei de mecenatge, situar l'actual IVA cultural del 21% a nivells europeus, ajudes estables a músics, i un pla de recuperació d'instruments i concerts.

   Ha celebrat que la seva renúncia s'hagi convertit en notícia, també en les xarxes socials com Facebook, on s'han registrat unes 640.000 entrades sobre aquesta qüestió.

POLÍTICA

   Després de preguntar-li per la lectura política que també s'ha fet de la seva renúncia, ha aclarit que és una "falsedat total que tingui relació amb el sobiranisme", el que és una qüestió només personal i totalment independent al rebuig del guardó.

   Tot i això, ha aprofitat per defensar el dret a decidir del poble català: "Cadascun té la llibertat per pensar el futur que desitja per al seu poble", i ha defensat que, en un món globalitzat, els països petits van millor i són més capaços de conservar la cultura pròpia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés