Actualitzat 18/11/2015 10:30

Sánchez Piñol recorda la repressió després de la caiguda del 1714 a 'Vae Victus'

Albert Sánchez Piñol
EUROPA PRESS

"Volia internacionalitzar Zuviría, ¿que millor que enviar-lo a Amèrica?", diu

  BARCELONA, 18 Nov. (EUROPA PRESS) -

   L'escriptor Albert Sánchez Piñol viatja a la Barcelona del 12 de setembre del 1714, una jornada després de la caiguda de Barcelona, per retratar la repressió viscuda aquells dies en la història de ficció 'Vae Victus' (La Campana) de la mà del seu protagonista Martí Zuviría, que s'internacionalitzarà visitant altres països.

   En una entrevista d'Europa Press, Sánchez Piñol ha defensat que s'ha escrit molta literatura sobre l'11 de setembre, però molt poca sobre què succeeix l'endemà: "És apassionant com s'exerceix la repressió sobre Barcelona".

   Per a ell, els anys posteriors al 1714 hi ha un mina narrativa amb esdeveniments com la guerra totalment ignorada entre França i Espanya el 1719, en què van participar els 'miquelets' amb herois oblidats com Pere Joan Barceló 'Carrasclet'.

   Precisament, introdueix aquest personatge, l'existència de la qual està documentada i també el seu comando de més de 5.000 soldats: "La gent no ho coneix i és extraordinari. L'assaltant Jesse James potser tenia una banda, però ell va tenir més de 5.000 homes".

   Una altra cara emblemàtica que desfila en les seves pàgines és l'explorador anglès James Cook, atípic en la seva espècie perquè era capaç d'establir en qualsevol part del món "relacions democràtiques igualitàries".

DIVIDIDA EN QUATRE RELATS

   Dividida en quatre relats, la novel·la persegueix una vocació d'internacionalitzar el personatge, ja que aquest viatja a Nord-amèrica, Londres, Alemanya i Nova Zelanda, a més de tornar a Catalunya: "Volia internacionalitzar Zuviría, ¿que millor que enviar-lo a Amèrica?".

   "Em vaig plantejar explicar tot el segle XVIII i, si interessés i pogués, faria fins a deu novel·les perquè hi ha fets històrics tan interessants!", ha dit Sánchez Piñol, que ha apuntat que tot el que es pot explicar sobre Catalunya en aquest segle no s'esgota.

   "Des del punt de vista català, és un segle molt tràgic, però, si m'interessa, és perquè és un segle molt esperançador perquè la Humanitat creu que les coses aniran bé", ha dit posant com a exemple que l'enciclopedisme ajuda a entendre el món i pensar que s'hi pot viure bé.

   Tot i això, Sánchez Piñol ha avisat: "Odio el segle XIX per dues coses abominables", una d'elles la industrialització, que va ser una forma d'esclavitud, i una altra el colonialisme, una altra forma d'esclavisme.

   "Al segle XVIII la gent encara es tracta d'igual a igual", ha considerat l'escriptor, que ha escrit una novel·la una mica tràgica intentant dessacralitzar els fets històrics amb el to tavernari del seu protagonista, ha dit.

EXPLICAR LA HISTÒRIA "DES DE BAIX"

   Sánchez Piñol advoca per trencar amb la pompa històrica de la història escrita per vencedors, en una reivindicació de la història "des de baix i dels de sota", sobreposant-se a les versions oficials dels cronistes de l'època.

   "No és la novel·la del 1714 explicada des del punt de vista d'un botifler, sinó que pren part de les institucions catalanes perquè en aquella època tenien una forta càrrega popular", ha assegurat.

   Zuviría lluita des del costat dels oprimits i el seu caràcter té un cert to humorístic dins del seu mal humor: "Les tragèdies han d'escriure's en clau còmica i les comèdies en clau tràgica".

   Escrita amb l'ajuda de documentalistes en la selecció bibliogràfica, la novel·la està totalment basada en fets reals però amb llicències per a la ficció: "No faig història. Faig novel·la".

   Preguntat per la situació política catalana i la vigència de la seva novel·la en aquest sentit, Sánchez Piñol ha afirmat: "A principis del segle XVIII es va produir un fet fundacional i aquesta història que comença en aquest segle encara no ha acabat. Aquí som".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés