Actualitzat 14/12/2015 13:56

La Sala Muntaner desmunta els estigmes de les molèsties mentals amb dues dones oposades

Un momento de la obra 'Boges'
SALA MUNTANER

BARCELONA, 14 Des. (EUROPA PRESS) -

   La Sala Muntaner estrena dimecres 16 de desembre l'obra 'Boges', la versió catalana de 'Locas', de José Pascual Abellán, on es desmunten els estigmes de les malalties mentals a través de la història de dues dones suposadament oposades que es troben a la sala d'espera de psiquiatre, ha explicat el director de la peça, Joan Maria Segura, aquest dilluns en roda de premsa.

   "Durant l'estona que esperen, totes dues es despullen psicològicament i expliquen el conflicte emocional que tenen", ha continuat Segura, membre fundador de la companyia Egos Teatre de la qual n'ha estat director escènic i coreògraf des del 2007 fins al 2013.

   "Quan la vida emocional trontolla, tota la nostra vida també ho fa", ha apuntat Segura sobre el que desencadena la trama de 'Boges' a través de les històries de Gregòria i Martiri, dues dones oposades a primera vista.

   Pascual, que ha fet l'adaptació teatral de la novel·la de William Goldman 'La princesa promesa' amb 'El pirata Roberts', ha explicat que considera que "homes i dones no són tan diferents" i que els dos personatges femenins podrien haver estat dos homes.

   "El títol és un estigma, però l'obra no ho és, sinó que normalitza les malalties", ha explicat el dramaturg que també és mestre d'educació especial i ha treballat amb persones amb trastorns d'esquizofrènia, entre d'altres.

   "Mentre que una d'elles representa la vida plena, l'èxit, el poder i no té temps per parar, l'altra és la vida fosca a d'una dona apagada", ha explicat Pascual sobre els papers que interpreten Muntsa Rius i Roser Batalla, que comparteix el paper amb Àurea Márquez, que la substituirà a partir del 6 de gener.

EXPERIÈNCIA BIOGRÀFICA

   Sense ser una obra biogràfica, Pascual ha relacionat la seva voluntat es tractar les malalties mentals, a causa de la seva relació professional com a mestre d'educació especial i el seu coneixement d'aquest tipus de trastorns.

   "Jo vaig estudiar pedagogia terapèutica, i volia escriure sobre els trastorns però sense cap pretensió científica ni de donar una lliçó", ha detallat el dramaturg, que porta més de cinc anys de gira amb 'Boges' i que ha estat representada a països com Argentina, Uruguai i Itàlia, entre d'altres.

'DRAMA CÒMIC'

   El director Segura ha definit l'estil de 'Boges' com un "drama còmic, ja que l'escriptura de Jose és excepcional", ha explicat sobre el text que s'acompanya d'una posada en escena simple però molt simbòlica.

   "El muntatge és com una muntanya russa per a les actrius", ha continuat el director sobre l'impacte de les històries de les dues dones protagonistes.

   "M'he passat la vida fent musicals i per a mi és un repte fer una obra de text, ja que el que em va atrapar d'aquesta ha estat el tractament de la bogeria com una cosa quotidiana", ha apuntat Rius que interpreta el paper de Martiri.

   "Les etiquetes no tenen sentit, si no valen per a totes les persones", ha conclòs el dramaturg de 'Boges', que ha estat traduïda per Batalla i té una versió cinematogràfica de 15 minuts que s'estrena aquesta setmana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés