Publicat 29/12/2014 12:37

Robin Williams, Gabo, Joe Cocker i Paco de Lucía, entre els protagonistes de la cultura que han mort el 2014

MADRID, 29 des. (EUROPA PRESS) -

L'any que està a punt d'acabar s'ha emportat alguns grans noms de la cultura contemporània que han mort durant aquest 2014, una llarga llista en la qual destaquen de manera especial l'escriptor colombià Gabriel García Márquez, l'actor nord-americà Robin Williams i el músic espanyol Paco de Lucía.

El premi Nobel de Literatura del 1982, Gabriel García Márquez, va morir el 17 d'abril als 87 anys a Mèxic D.F., on vivia des de feia anys, després d'haver passat les últimes setmanes afligit per una pneumònia. Gabo, com es coneixia a l'escriptor, ha deixat per a la posteritat obres vitals per a la literatura del segle XX, com ara 'Cent anys de solitud' o 'El coronel no tiene quien le escriba'.

En el camp de les lletres també destaca la mort d'Ana María Matute, que es va acomiadar el 25 de juny als 88 anys. L'autora de novel·les com 'Olvidado rey Gudú' (1996) o 'Aranmanoth' (2000) ha estat guanyadora de gairebé tots els premis nacionals de lletres i literatura --entre els quals hi ha el Cervantes, el Nacional de Literatura i el Planeta--. Durant la seva trajectòria, va destacar per narrar la postguerra espanyola des del punt de vista dels nens i per ser la tercera dona a ingressar en la Real Academia Española (RAE) en els seus 300 anys d'història.

L'1 de març va morir també la poeta i novel·lista Ana María Moix, germana de l'escriptor Terenci Moix, als 66 anys, després d'una llarga malaltia, mentre que tan sols cinc dies més tard va morir Leopoldo María Panero, als 65 anys, després d'haver passat diversos anys en diversos hospitals psiquiàtrics de les Illes Canàries.

A més, cal recordar també la mort del mexicà José Emilio Pacheco, poeta, assagista, traductor, novel·lista, contista i integrant de l'anomenada Generació dels cinquanta, el qual va rebre el 2009 el Premi Cervantes; així com la mort del mexicà Vicente Leñero Otero (Guadalajara, Mèxic, 1933-Mèxic, D.F., 2014, l'argentí Juan Gelman (Buenos Aires, 1930-Mèxic D.F. 2014) i el poeta, flamencòleg i crític espanyol Félix Grande (Mèrida, Badajoz, 1937 - Madrid, 2014).

CINEMA: SEYMOUR HOFFMAN, BACALL I ANGULO

El cinema ha viscut diversos moments tràgics aquest any. L'actor i comediant nord-americà Robin Williams es va suicidar l'11 d'agost, als 63 anys. Segons va declarar la seva dona, l'artista, conegut per pel·lícules com ara 'El club dels poetes morts', 'Good Morning, Vietnam' o 'L'indomable Will Hunting', patia una depressió i s'enfrontava als primers símptomes del Parkinson.

Una altra mort que també va commocionar Hollywood va ser la de Philip Seymour Hoffman, que va morir el 2 de febrer a causa d'una sobredosi, quan a penes tenia 46 anys. Tot i la seva joventut, va deixar per a la posteritat una llarga filmografia en la qual destaquen les cintes 'Happiness', 'Capot', 'Magnòlia', 'El talent de Mr. Ripley' o 'The master', entre moltes altres.

Lauren Bacall, una de les actrius més elegants de Hollywood, es va acomiadar als 89 anys a causa d'un vessament cerebral, però romandrà a la memòria col·lectiva gràcies al seu paper en la pel·lícula 'Tenir-ne o no', al costat de Humphrey Bogart.

Així mateix, el cinema també recordarà Bob Hoskins, mort a l'abril, per la seva interpretació de detectiu a 'Qui ha enredat en Roger Rabbit?'; al veterà actor Mickey Rooney, mort també a l'abril als 93 anys, una de les cares més carismàtiques del cinema; o Shirley Temple, nena prodigi que va encisar a la pantalla amb els seus rínxols daurats i que va morir al febrer als 85 anys per causes naturals. El cel·luloide també ha lamentat la mort de Harold Ramis ('Els caçafantasmes'), Elaine Stritch ('The Perfect Furlough') o Joan Rivers ('El nedador').

També en el cinema, tot i que en el camp de la direcció, cal destacar la mort de Richard Attenborough (germà gran del famós naturalista David Attenborough), guanyador d'un Oscar a la millor direcció l'any 1983 pel film 'Gandhi'; així com la mort de Malik Bendjelloul, director del documental guanyador de l'Oscar 'Searching for Sugar Man', amb tan sols 36 anys.

El món del cinema a Espanya també ha patit la pèrdua prematura de l'actor Álex Angulo, que va morir al juliol als 61 anys a causa d'un accident de trànsit. En la seva filmografia destaca la seva participació en 'El dia de la Bèstia' i 'Muertos de risa', d'Álex de la Iglesia. A aquesta mort s'hi suma la de l'actor teatral i de televisió Daniel Dicenta, així com la de Pedro Peña, l'entranyable avi de 'Médico de Família'.

MÚSICA: COCKER, CERATI I DE LUCÍA

Sens dubte, una de les pèrdues que més ha entristit el món de la cultura a escala mundial ha estat la del músic Paco de Lucía, que va patir un infart cardíac a casa seva de Mèxic el 25 de febrer, del qual no es va poder recuperar. L'artista passarà a la història per la seva mestria amb la guitarra, per haver-se convertit en un ambaixador universal del flamenc i per haver diluït els límits dels gèneres musicals.

A penes dos dies abans de la nit de Nadal, va arribar la notícia de la mort de Joe Cocker als 70 anys a causa d'un càncer de pulmó. El cantant de veu esquinçada i trencada va protagonitzar un dels moments més emblemàtics del festival de Woodstock del 1969: la seva interpretació de 'With a little help from my friends', de The Beatles. A aquesta mort s'hi uneixen les de Jack Bruce, cantant i baixista de Cream; Jimi Jamison, un dels primers vocalistes de Survivor; Bobby Womack, un dels referents de la música soul; o Phil Everly, dels Everly Brothers.

Amèrica Llatina també va plorar la desaparició de l'argentí Gustavo Cerati, una icona en la música del continent que va morir al setembre als 55 anys després d'haver-ne passat quatre en coma, a causa d'un accident que va patir a Caracas (Veneçuela).

A Espanya, el món de la música ha lamentat la pèrdua de Peret, que va perdre la batalla contra el càncer amb 79 anys. Tot i l'"enteresa" i l'"optimisme" amb els quals va afirmar haver afrontat aquesta malaltia, que va anunciar que patia a penes un mes abans, el creador de la rumba catalana finalment va morir. Així mateix, la música també va perdre Antonio Morales, conegut com a Júnior, que va morir als 70 anys i va deixar enrere una trajectòria musical en la qual destaca la seva participació en grups com Los Pekenikes i Los Brincos.

A més, en el camp cultural destaca, d'una banda, la mort de qui va ser director del Teatro Real entre 2010 i 2013, el belga Gerard Mortier, que va morir als 70 anys víctima del càncer; així com Cayetana de Alba, important mecenes espanyola i posseïdora d'una de les col·leccions més importants d'art d'Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés