Publicat 12/12/2014 15:24CET

Publiquen 50 il·lustracions inèdites de Salvador Dalí sobre 'Les mil i una nits'

El estudioso sobre Dalí Ricard Mas
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 des. (EUROPA PRESS) -

Enciclopèdia Catalana ha publicat 50 il·lustracions inèdites de Salvador Dalí en el llibre 'Les mil i una nits', un recopilatori que ha nascut a partir de la trobada amb el matrimoni torinès que les custodiava, els Albaretto, i que apareix amb motiu del 50 aniversari de la mort de Dalí.

Segons han explicat en roda de premsa l'editor, Francesc Boada, i l'estudiós sobre Dalí Ricard Mas, el geni empordanès va fer per a la religiosa família Albaretto diversos encàrrecs, com 'El Quixot', el 'Pare Nostre' i 'Hamlet', entre d'altres, i aleshores Dalí va tenir la "iniciativa personal" d'il·lustrar 'Les mil i una nits' sense que la família ho sol·licités.

L'artista es va proposar fer 500 il·lustracions, però en va acabar fent un centenar, de les quals 50 --pertanyents a la família Albaretto-- es reprodueixen en aquest llibre, i les altres 50 van ser venudes a aquella època per l'editor italià Rizzoli.

Aquestes il·lustracions són inèdites malgrat que, quan el matrimoni Albaretto, va itinerar per diverses ciutats italianes, va exposar algunes imatges, arribant alguna a aparèixer en catàlegs, però "com a conjunt no s'havien vist mai", i tot i que els estudiosos sobre Dalí sabien que havia fet alguna cosa, no tenien la concreció de què havia fet.

"No sabem per què no es van editar mai, potser pel contingut sexual a una Itàlia de l'època", ha comentat Mas, que ha destacat que aquestes il·lustracions permeten apreciar la relació de Dalí amb els llibres --de fet, feia que la Gala li llegís llibres--, i inclou moltes de les recurrències dalinianes, com la figura femenina, les cintures primes i la forma de tractar els cavalls.

"ZERO IMAGINACIÓ"

"Dalí tenia zero imaginació, però tenia fantasia, no es podia imaginar una cosa des de zero, ell sempre estirava del xiclet", ha comentat Mas, a més de citar que aquestes il·lustracions se situen en el moment cant del cigne de l'artista, ja que estava a les portes d'iniciar una decadència.

Ha afegit que Dalí ha tingut una "gran relació amb els llibres", i que era un fenomen cultural, encarnant al verdader 'superhome' pregonat per Friedrich Nietzsche, ja que ell mateix era l'obra d'art.

A més, la translació de les històries oritenals de 'Les mil i una nits' al les il·lustracions dalinianes són molt clares en alguns casos, com 'El desflorament de Xahrazad', ha comentat.

La base d'aquestes il·lustracions és l'aquarel·la, però inclou també retolador i bolígraf amb tècnica mixta, les imatges estan protegides amb paper de seda i les reproduccions a gran resolució han anat a càrrec del fotògraf especialista Lluís Echevarría.

Segons han defensat, és un bon moment perquè aparegui un inèdit i que es pugui estudiar Dalí "en el seu context, i de manera freda i desapassionada".

NO S'EXPOSARAN

"En principi la família no té la intenció d'exposar les làmines", ha comentat Mas sobre la possibilitat que aquestes làmines puguin veure's en algun museu.

Aquest llibre, prologat per Marga Castells i Manuel Forcano, es comercialitza per venda directa --no es troba en llibreries-- per 2.950 euros i va acompanyat del llibre d'estudi.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés