Publicat 24/02/2016 13:16CET

PSOE i Ciutadans es comprometen a rebaixar l'IVA cultural al 10%, reformar la LPI i redactar una Llei de Mecenatge

Pedro Sánchez y Rivera firman el acuerdo en el Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

PSOE i Ciutadans s'han compromès a rebaixar l'IVA aplicat al sector de la cultura del 21 al 10%, així com a reformar la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI), impulsar una Llei de Mecenatge, lluitar contra la pirateria, impulsar la tasca de l'Institut Cervantes i "recuperar el Ministeri de Cultura".

Així consta en el document recollit per Europa Press que aquest dimecres han segellat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, en el marc de les negociacions per a un pacte d'investidura del líder socialista amb vista a un futur govern.

L'acord planteja assolir un pacte social i polític per a l'educació, la ciència i la cultura com a "eixos fonamentals i vertebradors" del país per garantir la igualtat d'oportunitats.

MESURES

Així, s'han posat d'acord perquè una de les seves primeres mesures de govern sigui rebaixar al 10% l'IVA cultural, a més d'impulsar el reconeixement d'un IVA cultural en el si de la UE que permeti la seva harmonització, amb el reconeixement d'una fiscalitat especial amb trams més petits del 10%.

Alhora, volen promoure el manteniment de l'IVA del llibre al 4%, i impulsar en el si de la UE l'equiparació per al llibre electrònic.

Al seu torn, s'han aliat per "recuperar el Ministeri de Cultura" i donar un "impuls definitiu" a la cultura, les arts, la creació, les indústries culturals i que es desenvolupi una política que respongui a una concepció federal i que promogui la pluralitat cultural i lingüística d'Espanya.

La redacció d'una Llei de Mecenatge és una altra de les propostes en aquest acord de govern, en què planegen incloure un sistema de bonificacions a l'exportació, en línia amb les establertes als països de l'entorn europeu, a fi de competir en els mercats internacionals.

Alhora, consideren que entre les seves primeres mesures cal reformar la Llei de Propietat Intel·lectual, per fer efectiva la protecció de la propietat intel·lectual i dels drets del creador, per tal de comptabilitzar-la amb l'accés més elevat possible al patrimoni cultural.

SUPORT ALS CREADORS

Alhora, aquest acord de govern preveu mesures en defensa dels drets dels creadors i de les indústries de continguts generats en l'economia digital.

Per a això, plantegen la posada en marxa d'una campana educativa als col·legis, amb la col·laboració d'associacions i entitats de gestió, per conscienciar els escolars de la necessitat de respectar la propietat intel·lectual i d'explicar-los el valor de les indústries culturals.

A més, aposten per la via administrativa per lluitar contra la pirateria, amb el compromís de tramitar els expedients de denuncia en el termini màxim establert per la llei.

Alhora, han acordat l'establiment d'una fiscalia especialitzada en delictes contra la Propietat Intel·lectual dotada de mitjans, en què es posaran en marxa procediments "ràpids i eficients" per detectar violacions reincidents dels drets de propietat intel·lectual.

Promoure la digitalització de fons i l'accés a continguts legals i la modificació de text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, en concret dels articles 25 i 31.2, relatius a la còpia privada, la seva compensació i el seu àmbit, són altres de les mesures per adaptar la normativa espanyola a la dels països de l'entorn.

UN PLA PER AL CERVANTES

Finalment, PSOE i Ciutadans han acordat impulsar l'Institut Cervantes, "finestra al món de la llengua i la cultura espanyoles" que, segons la seva opinió, "hauria de ser una porta d'entrada de l'espanyol a Europa".

"El Cervantes ha d'estar al marge de qualsevol canvi polític i guanyar en independència per operar com una agència de difusió de l'espanyol, professionalitzar-se al màxim, tenir autonomia per adaptar-se a cada país en què s'estableixi i tenir mecanismes de gestió avaluables", han assenyalat les dues formacions.

Per a això, es comprometen que tots els països de parla hispana comptin amb un centre cultural espanyol, dependent de l'Institut Cervantes.

Al seu torn, volen que l'Institut Cervantes incrementi l'oferta de cursos de totes les llengües cooficials d'Espanya i que es promoguin iniciatives legals per al reconeixement de la riquesa cultural que representa la pluralitat lingüística d'Espanya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés