Publicat 23/12/2015 13:42

Proposen preservar el patrimoni cultural amb tecnologies 3D

Campus Universitari Mar
UPF

Tindrà experiències virtuals sense fronteres i accessible a tota la societat

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona proposen preservar el patrimoni cultural amb tecnologies 3D en el projecte 'Paisatges arqueològics inaccessibles i en perill: observació terrestre i tecnologies 3D per a la protecció i preservació del patrimoni cultural'.

Segons ha informat la universitat en un comunicat, el projecte està coordinat per l'investigador Icrea del Departament d'Humanitats de la UPF i de la Institució Milà i Fontanals Marco Madella, i ha rebut una ajuda d'aproximadament 59.282,46 euros de les Ajudes Fundació BBVA a Equips d'Investigació a l'àrea d'Humanitats Digitals.

A l'actual context existeixen béns patrimonials i paisatges culturals en risc que cal protegir --a causa de catàstrofes naturals, conflictes armats, radicalisme ideològic, crisi financera global--.

El projecte es desplegarà, al llarg de dos anys, per protegir i preservar aquest patrimoni cultural, entès com un bé comú de tots els ciutadans.

Ho farà a partir d'un concepte pioner d'experiències virtuals, sense fronteres, i accessible a tota la societat; alhora, consolidarà una agenda d'investigació innovadora en arqueologia i patrimoni cultural 3D avançat.

El projecte es beneficiarà de la col·laboració entre els departaments d'Humanitats i de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, que aportaran contribucions complementàries en tècniques d'observació terrestre, modelatge 3D en el web, anàlisi espacial, arqueologia i patrimoni.

DOS CASOS D'ESTUDI

El projecte es desenvoluparà a partir de dos casos d'estudi pilots localitzats en el sud-est d'Algèria i el Sudan, mitjançant la comparació i contrast de metodologies i aplicacions amb diferents escales espacials (del paisatge cultural al lloc arqueològic i del lloc arqueològic a l'objecte cultural concret).

La investigació pretén desenvolupar enfocaments innovadors, pioners i rendibles per a la captura d'informació en 3D amb dades multidimensionals, com ara imatges de satèl·lit o drons d'alta resolució, la fotogrametria digital i altres tècniques de fotografia computacional.

També vol aprofundir en models 3D més robustos del patrimoni moble i immoble a partir de dades capturades amb sensors remots i emmagatzemats en núvols de punts 3D, que s'inclouran en aplicacions interactives per a usuaris professionals i no professionals.

Un altre dels objectius del projecte és crear aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils per accedir, experimentar i gaudir del patrimoni virtual, i ampliar i enfortir el paper de les institucions espanyoles i europees en la creació, difusió i consum de models 3D per a la preservació virtual del patrimoni amenaçat, moltes vegades situat en àrees remotes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés