Actualitzat 02/12/2015 17:14

Portabella radiografia un altre cop la societat espanyola al film 'Informe general II'

Informe General II
INFORME GENERAL II

   MADRID, 2 Des. (EUROPA PRESS)

El director de cinema català Pere Portabella ha presentat aquest dimecres al Museu Reina Sofia de Madrid la pel·lícula 'Informe general II. El nou rapte d'Europa', en què tracta la dimensió política, econòmica, social i ecològica de la crisi espanyola des de la perspectiva de les xarxes i de la cultura.

   La cinta és una nova versió restaurada de la pel·lícula que en constitueix el precedent, 'Informe general sobre algunes qüestions d'interès per a una projecció pública', rodada el 1976 i en què documenta el final del règim franquista i el procés de la fundació d'un Estat democràtic amb l'aparició de nous agents polítics i socials al paisatge urbà i industrial, amb l'aspiració ciutadana de noves formes de vida.

   Així, el director ha assenyalat que en veure la situació actual ha plantejat el que va veure el 76 "quan el ciutadà s'apodera de la política i comença a actuar", de manera que invita l'espectador a fer un viatge a partir de les seves experiències.

   En aquest sentit, Portabella ha afirmat que va decidir fer un nou 'Informe General' "perquè a partir del 2011 irromp una marea fonamental a Catalunya i a la resta d'Espanya", ja que durant quatre anys seguits es produeixen concentracions que no són les tradicionals, sinó que segons la seva opinió són autèntiques 'performances'.

   Portabella, en aquesta ocasió, pren la cultura com a punt central per plantejar "imaginar el museu buit i preguntar per què serveix l'espai".

   A més, ha subratllat que la cinta "està formada, no per entrevistes, sinó per reunions amb els temes pactats", i el relat circula tenint en compte la imatge i la música dels protagonistes.

L'EIX, AL REINA SOFIA

   Per la seva banda, el director del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel, ha indicat que és un honor que Portabella hagi filmat part de la pel·lícula al Reina Sofia ja que la relació entre la institució i el director ve de lluny, i alhora ha afegit que "Pere és un testimoni que està a la societat; té l'element de subjectivitat, de relació".

   Alhora,  Borja-Villel ha assegurat que entre els dos 'informes' rodats pel director hi ha elements comuns: si l'Espanya dels 70 estava molt polititzada i es plantejaven qüestions essencials, actualment es produeix "una situació semblant a una crisi territorial, generacional i institucional".

   El director del Museu també ha ressaltat algunes diferències entre totes dues, com el fet que a la primera pel·lícula "es passava d'una societat predemocràtica i de la qual no hi havia informació" a, 40 anys després, un excés d'informació.

   El debat sobre la nacionalitat de Catalunya i la crisi econòmica; imatges d'Ada Colau, Pablo Iglesias o Mariano Rajoy; i escenes amb Íñigo Errejón, Carme Forcadell o científics del CSIC, protagonitzen l'última part de l''Informe General' de Portabella.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés