Publicat 01/05/2021 11:46

El periodista Rafael Vilasanjuan reivindica en un llibre la immigració com una "oportunitat"

Archivo - Arxivo - El periodista Rafael Vilasanjuan, Director d'Anlisi i Desenvolupament Global de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i antic Secretari General de Metges Sense Fronteres Internacional, acaba de publicar 'Les fronteres d'
GLRIA SOLSONA / ISGLOBAL - Archivo

Assegura que Europa ha tingut una "actitud criminal" envers els refugiats

BARCELONA, 1 maig (EUROPA PRESS) -

El periodista Rafael Vilasanjuan est convenut que la immigració "és una oportunitat, més que una amenaa" i ho defensa amb arguments en el seu últim llibre, 'Les fronteres d'Ulisses. El viatge dels refugiats a Europa' (Debate), al mateix temps que critica l'actitud d'Occident envers aquest fenomen, del qual es compleix un lustre.

"Hi ha moltes raons per augmentar i tenir un bon projecte d'immigració al nostre país i només una per no tenir-ne: la por", ha defensat Vilasanjuan en una entrevista d'Europa Press, en qu ha sostingut que negar l'entrada a migrants i refugiats és poc convenient, poc tic i, fins i tot, illegal.

"Europa ha tingut, envers la crisi de refugiats, una actitud criminal. Entre d'altres coses perqu s'ha saltat les lleis", ha afirmat el periodista, que ha recordat que els pasos membres de la Unió Europea han reconegut l'estatut del refugiat i que tenen l'obligació d'acollir-los i protegir-los.

Director d'Anlisi i Desenvolupament Global de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i antic Secretari General de Metges Sense Fronteres Internacional, Vilasanjuan ha estudiat de prop la realitat d'immigrants i refugiats, i ha treballat en zones de conflicte com l'Afganistan, Somlia, el Congo o Colmbia.

CONVENINCIA

Vilasanjuan ha defensat que la immigració aporta una capacitat i m d'obra que Europa necessita, i una joventut que no té: "El nostre continent ha de ser mestís i ha de ser molt més porós a la immigració, perqu si no la nostra societat no té futur. O fins i tot ni present".

"En un país com Espanya, podem debatre sobre quants [migrants] necessitem, per per mantenir l'estat del benestar en necessitem un milió cada any d'aquí al 2050", ha sostingut l'autor, que ha recordat que la població espanyola est envellida i que la seva taxa de fertilitat (de l'1,2) és insuficient per mantenir les pensions.

Ha afirmat que els migrants que arriben a Europa ho fan per "aportar el millor que tenen, que és la seva capacitat per desenvolupar un país", i ha recordat que frica multiplicar per tres la seva població en 25 anys, i que ara com ara ja té una població molt més jove que l'europea, ats que només el 3% dels africans tenen més de 60 anys.

"El que tampoc es pot és a dir és que obrim les portes de bat a bat. Seria ingestionable. El camí est al mig", ha dit Vilasanjuan, que aposta per repartiments; polítiques comunes a Europa; processos d'integració cauts, rigorosos i intelligents; i més informació tant als pasos d'origen com als de destinació.

DAVANT LA POR

Vilasanjuan ha sostingut que la por a la immigració respon a interessos partidistes i coincideix amb tres crisis a Europa, a les quals recentment s'hi ha sumat una quarta crisi, del coronavirus, per que "cap est motivada pel flux de persones que vénen de fora, siguin refugiats o immigrants".

Es tracta, ha sostingut el periodista, de la crisi financera que va afectar especialment als pasos del sud d'Europa i que també són porta d'entrada de la immigració; la crisi de seguretat provocada pel terrorisme islmic; i una crisi d'identitat europea, que inclou processos com el Brexit o l'antieuropeisme.

Davant aquestes crisis, l'autor considera que han sorgit respostes simplistes i errnies, fruit de la por i una manipulació interessada: que els estrangers treuen la feina als ciutadans autctons, que els immigrants són responsables de la violncia i el terrorisme, o que només el nacionalisme pot frenar aquestes situacions.

"Tenim exemples al món de pasos que ni han perdut la seva identitat, ni han perdut la seva cultura, ni han entrat en recessió", ha sostingut Vilasanjuan, que ha citat el cas d'Alemanya i els refugiats sirians, que han aportat més diners a les arques alemanyes del que ha costat la seva integració, ha indicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés