Actualitzat 29/09/2015 17:07

Pedro Juan Gutiérrez fa un retrat humà de la Cuba dels 60 i 70 en el seu nou llibre

Advoca perquè Cuba i els Estats Units segueixin el diàleg sense "testosterona"

   BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

L'escriptor cubà Pedro Juan Gutiérrez fa a 'Fabián y el caos' (Anagrama) un retrat humà de la Cuba dels anys 60 i 70, una època que l'autor ha definit com a anys "heroics i agressius", a través d'una història amb tints autobiogràfics protagonitzada per dos amics.

   En roda de premsa aquest dimarts a Barcelona, ha assegurat que la peculiar Cuba d'aquells anys era molt heroica amb el triomf d'un projecte revolucionari i es va submergir en una altra de molt inesperada: "Van ser anys heroics, però també violents i agressius", igual que els anys 90, que va reflectir en 'El rey de la Habana', van ser, segons l'escriptor, extraordinàriament difícils.

   Gutiérrez reprèn el seu personatge de Pedro Juan, però per primera vegada introdueix un segon personatge principal, Fabián, 'alter ego' d'un amic seu de la infància --a qui dedica la novel·la--, circumstància que li ha fet dubtar durant "21 anys" si havia d'escriure el llibre perquè li molestava utilitzar aquesta amistat per explicar la història.

   L'escriptor ha assegurat que en el llibre hi ha una barreja de realitat i ficció, tot i que majoritàriament tot el que recull el llibre és real, i segueix l'esdevenir de dos amics, Pedro Juan --atlètic i seductor de dones-- i Fabián --pianista, escanyolit, espantadís--, que després de ser detingut per la seva homosexualitat es reclou en si mateix i no s'enfronta a una realitat hostil.

   En una novel·la de llums i ombres, els dos personatges es tornaran a retrobar treballant en una fàbrica d'enllaunament de carn, on treballen els pàries de la nova societat revolucionària.

   Gutiérrez ha afirmat que com a escriptor vol anar deixant una mostra del seu temps i que a ell li ha tocat un temps difícil i diferent que pretén reflectir des del punt de vista humà, i ha sostingut que la literatura "és un assumpte sobretot de la classe mitjana".

CONTEXT ACTUAL A CUBA

   Preguntat per l'actual situació a Cuba amb el procés entre l'illa i els Estats Units, ha sostingut que se n'ha alegrat tot i l'inesperat del procés i ha advocat perquè continuï amb diàleg, respecte "i no amb la testosterona" que hi ha hagut durant dècades.

   Ha demanat que no hi hagi "més odis i rancors" i el procés es porti a terme des del perdó i la compassió per poder estabilitzar econòmicament i socialment Cuba, i es faci per etapes i sense precipitacions.

   Ha explicat que s'han publicat fa poc quatre o cinc llibres de la seva obra a Cuba, però que encara no ho ha fet 'Trilogía sucia de la Habana'.

   Gutiérrez ha afirmat que no parla de política, que es dedica a la literatura i segueix l'exemple de Fiódor Dostoievski que en els seus llibres "no va parlar dels tsars", però ha remarcat que ell mai no hauria pogut exiliar-se perquè no hauria pogut escriure els seus llibres i defensa el seu dret a viure a Cuba.

   Sobre els seus projectes de futur, ha afirmat que ha escrit 'Diálogo con mi sombra', un diàleg sobre literatura entre el Pedro Juan escriptor i el Pedro Juan personatge, que de moment només està disponible a Amazon i no l'ha publicat encara cap editorial.

   Tot i això, ha afirmat que ha portat "una vida intensa, equivalent a dos, tres o quatre de normals", per la qual cosa té molt de material, i en aquest sentit ha afirmat que té parada una novel·la basada en unes veïnes seves.

   També s'ha referit a l'adaptació d''El rey de la Habana', a càrrec d'Agustí Villaronga, i ha explicat que encara no l'ha vista, que no hi va participar, però que va quedar content amb un guió que li va mostrar el director.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés