Actualitzat 22/05/2014 13:57

El passeig en golondrina a 'El Port Vell 1714' recorre els escenaris històrics del port

Presentación de la ruta 'El Port Vell 1714' a bordo de una golondrina
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

El passeig en golondrina 'El Port Vell 1714', que es programarà des de dissabte al 26 de juliol i del 6 de setembre al 29 de novembre, recorrerà els escenaris històrics i claus del port durant el setge de fa 300 anys, com també la seva posterior evolució.

Segons ha anunciat aquest dijous en roda de premsa el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, "el bloqueig naval en el setge del 1714 va tenir un paper important", ja que el mar era la porta d'entrada de provisions, persones i documents.

Si la ciutat va resistir durant 14 mesos de setge va ser gràcies als subministraments que arribaven per mar, i a causa que els mariners catalans i mallorquins coneixien els corrents marítims i eren capaços de burlar les naus franceses i espanyoles per arribar a la ciutat.

Segons ha explicat Alcoberro, en la primera etapa del setge era relativament fàcil per a ells esquivar les grans galeres dels invasors, ja que eren més lentes i no podien aproximar-se a la costa per por d'embarrancar, cosa que sí que podien fer les cinc naus més petites i navegables que posseïen els catalans.

RUTA

Alcoberro ha incidit que és difícil traçar una ruta per mar a causa que ja no es troben moltes restes físiques, a diferència del patrimoni que es conserva a terra, però que amb mapes de l'època i les explicacions pertinents es pot arribar a imaginar el port de fa tres segles.

Amb l'assessorament de les professores de la Universitat de Barcelona (UB) Magda Fernández i Mercè Tatjer Mir, el Museu d'Història de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona i Les Golondrines han elaborat un recorregut articulat al voltant de la muntanya de Montjuïc, de la Torre de la Llanterna i del moll de les Drassanes, i que han contextualitzat en tres moments clau de creixement de la ciutat.

Aquests són, segons ha assenyalat Fernández, l'Exposició Universal de 1888 --moment en el qual es va construir el passeig de Colom i es van enderrocar les muralles--, l'Exposició Universal del 1929 --es va fer el funicular de Montjuïc--, i els Jocs Olímpics de Barcelona el 1992 --es va ampliar el port--, de manera que es demostra que la història social i política de la ciutat es vincula amb el port.

Les dues professores han incidit en els detalls que es poden observar des de l'embarcació, com les pedreres excavades al lateral de la muntanya, lloc d'on es va obtenir la pedra per construir la Ciutadella i les seves muralles, segons ha explicat Fernández.

TORRE DE LA LLANTERNA

També han posat èmfasi en la Torre de la Llanterna, que era el far que assenyalava el camí d'entrada al port a les embarcacions del 1714.

Una de les grans diferències entre el port de fa 300 segles i l'actual és l'absència de muralles, que s'estenien per tot el litoral; aquest fet, segons Fernández, ha obert la ciutat al mar.

Les visites amb guia, d'una hora de durada, tindran lloc els dissabtes a les 11.00 hores amb un grup mínim de 30 persones, i a 10 euros per als adults i 5 euros per als nens de 4 a 10 anys.

El gerent de Les Golondrines, Manel Roca Girbau, ha explicat que Les Golondrines --que reben el nom d'una au autòctona de Cuba-- les va formar un home cubà quan va arribar a Barcelona amb l'Exposició Universal de Barcelona del 1888, i que l'empresa "ha crescut i alhora el port".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés