Actualitzat 25/06/2014 18:15

El Parlament accepta tramitar la inclusió dels comerços emblemàtics com a patrimoni cultural

Artur Mas, J.Ortega. F.Homs y A.Mas-Colell, en el Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha acordat aquest dimecres per unanimitat seguir tramitant una proposta que ha presentat el PSC per modificar la llei catalana de patrimoni cultural, perquè inclogui dins d'aquesta categoria els comerços emblemàtics.

Aquesta reforma arriba després que s'hagi intensificat durant els últims mesos el tancament d'aquest tipus d'establiments de Barcelona, com la botiga de joguines Monforte al barri del Pi, que va tancar el gener després de 170 anys d'història, i el seu local ara acull una xocolateria, o el recent tancament de llibreries històriques com Catalonia i Canuda, al centre de la ciutat.

Aquests tancaments són conseqüència del final de la moratòria de la Llei d'Arrendaments Urbans, que posa final als contractes de lloguer de renda antiga i permet als propietaris apujar lliurement el preu del lloguer dels locals, un increment dràstic dels preus que podria afectar fins al 40% dels comerços de la capital catalana, segons les estimacions oficials.

D'altra banda, la cambra catalana ha rebutjat amb el vot de CiU i ERC tramitar una segona iniciativa que el PSC ha presentat també sobre comerços històrics, i que demanava destinar a preservar aquest tipus d'establiments part de la recaptació de l'impost sobre les grans superfícies.

En declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament, el candidat del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat que hagi prosperat una de les iniciatives i ha reprotxat a CiU i ERC que hagin tombat la relativa als impostos, el que significa que "no entenen la importància que té els comerços emblemàtics i de proximitat".

Roger Muntañola (CiU) ha destacat que l'increment dels lloguers no és l'únic repte que té sobre la taula el comerç català, i que també hi ha altres desafiaments com el relleu generacional, i cal procurar no ser "intervencionistes" des del sector públic.

La parlamentària d'ERC Agnès Russiñol ha destacat que la millor manera de protegir els establiments emblemàtics és incloure'ls en la futura llei de comerços, serveis i fires que el Govern s'ha compromès a impulsar durant aquesta legislatura, tot i que segons Joan Mena (ICV-EUiA), la redacció d'aquest projecte de llei per part de la Generalitat està sent excessivament lenta.

Des de C's, Inés Arrimadas ha dit que incloure als comerços emblemàtics com a patrimoni cultural "no suposa cap tipus de protecció, tot i que és un suport" i una declaració de bones intencions, mentre que Rafa Luna (PP) ha dit que en el debat, molts grups han pecat d'un excés de barcelonisme, perquè és un repte que també tenen altres ciutats catalanes, pel que ha instat a vetllar per l'equilibri territorial.

Quim Arrufat (CUP) ha considerat que la protecció dels comerços emblemàtics va "amb 20 o 30 anys de retard" perquè ja fa molt temps que s'aplica en moltes capitals europees, com París i Roma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés