Publicat 14/04/2014 13:19

Orient i Occident, la nit i la música del Greco centren el Festival de Música Antiga de Poblet

M.Forcano, L.Torcal y J.Savall
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El II Festival de Música Antiga de Poblet (Tarragona) estarà protagonitzat per la pau entre Orient i Occident, la reivindicació de la nit i la reconstrucció de les músiques del Greco, segons ha explicat en roda de premsa el director, Jordi Savall.

La proposta es materialitzarà amb els cors de la Capella Reial de Catalunya i l'orquestra d'instruments originals Hespèrion XXI dirigits per Savall entre el 14 i el 16 d'agost al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, amb el títol 'Les mil i una nits de músiques'.

Cadascuna de les propostes representarà una branca de la tasca investigadora i artística de Jordi Savall, com la unió de cultures aparentment discordants mitjançant les seves músiques, unint-les en un missatge de pau; la recerca de músiques entorn d'un fet natural i simbòlic; la recreació de les músiques entorn d'un personatge, i una etapa històrica.

Segons ha explicat el director, Manuel Forcano, aquest festival també servirà de commemoració dels 40 anys de la formació Hespèrion XXI fundada per Savall i la seva dona, mentre que el prior Lluc Torcal ha explicat que es repeteix escenari perquè el binomi Poblet-Jordi Savall és "un matrimoni interessant" després que en la primera edició aglutinés 2.500 persones.

El festival s'ha marcat per a aquesta edició aconseguir atreure unes 3.000 persones, pel que farà dos dels tres concerts a la plaça davant del monestir, més àmplia, ha explicat Torcal, i ha explicat que les entrades podran adquirir-se a partir d'aquest dimarts, amb preus d'entorn dels 30 euros.

RECOPILACIÓ DE SAVALL

Per començar el festival, el concert 'Orient-Occident' tindrà músiques recopilades per Savall per oferir a la humanitat "senyals d'esperança" en un diàleg de músiques otomanes, jueves i cristianes, amb la interpretació del propi Savall en instruments com la viola d'arc, lira i la direcció d'Hespèrion XXI.

Aquesta proposta inclourà els cants procedents d'Israel, Turquia i Grècia de Lior Elmaleh, Gürsoy Dinçer, Irini Derebei, i la instrumentació d'Armènia, Turquia, Grècia i Espanya de Moslim Rahal, Haïg Sarikouyoumdjian, Yurdal Tokcan, Hakan Güngör, Dimitri Psonis i Pedro Estevan.

El segon concert serà la 'Invocació al vespre', que recordarà el valor que van tenir durant el Romanticisme les hores de la nit lluny de l'electricitat, els motors i les activitats nocturnes, i molt prop de la foscor, el misteri, la por, el silenci i la inspiració, amb peces d'Antonio de Cabezón, Samuel Scheidt i Marc-Antoine Charpentier, entre d'altres, que prendran vida amb el conjunt de violes de gamba d'Hespèrion XXI i la direcció de Savall.

Tancarà la segona edició un 'revival' de les músiques que van embolicar al Greco entre 1541 i 1614 amb el concert 'Les músiques en temps del Greco', que s'uneix a reconstruccions històriques realitzades per Savall com la del Quixot, Cristòfor Colom i Joana d'Arc, i que farà en aquesta ocasió amb obres de Heinrich Isaac, Cristóbal de Morales, H.Parabosco, J.Donis Prez, T.Luis de Victoria i autors anònims.

Aquest concert tindrà les actuacions de la soprano María Cristina Kiehr, el contratenor David Sagastume, els tenors Víctor Sordo i Lluís Vilamajó, el baríton Furio Zanasi, a més de la instrumentació d'Hespèrion XXI, amb la viola de gamba de Sergi Casademunt i Philippe Pierlot --a més de la de Jordi Savall, també dirigint--, l'arpa d'Andrew Lawrence-King i la percussió de Pedro Estevan, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés